Publicat 17/8/2020 18:05:01 +02:00CET

Riba (ERC) adverteix de les "deficiències democràtiques i representatives" de la UE

L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, aquest dilluns durant la seva intervenció en la XI Jornada de la Fundació Josep Anar-la
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha advertit que l'entramat institucional de la Unió Europea (UE), format pel Parlament, el Consell i la Comissió Europea, és un triangle "que provoca que hi hagin moments amb deficiències democràtiques i representatives importants".

En la seva intervenció aquest dilluns a la XI Jornada de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha explicat que el projecte europeu s'ha format entre els "difícils equilibris" del federalisme i la sobirania compartida amb la força retràctil dels estats, en les seves paraules.

Segons Riba, l'entramat institucional presenta un "dèficit democràtic evident que a dia d'avui encara no està resolt" perquè, entre d'altres, l'Eurocambra no té iniciativa legislativa.

En aquest sentit, ha retret la "lenta" resposta en la gestió de la crisi del coronavirus per part del Parlament Europeu, que ha tingut un paper secundari i ha estat incapaç de coordinar els estats que bloquejaven al Consell Europeu, a parer seu.

D'altra banda, ha lamentat la "falta de legitimitat" dins del projecte europeu, la seva desconnexió amb la ciutadania, l'ús de les portes giratòries i la competència fiscal de països com Irlanda, Holanda o Luxemburg, en les seves paraules.

No obstant, ha defensat que "Europa també forma part de la nostra solució" i ha advocat per aprofitar les eines que pot oferir la Unió Europea per treballar en el desenvolupament del projecte independentista.

EUROPA COM A PROJECTE

Sobre l'acord europeu de fons econòmics per a la recuperació i reactivació econòmica a causa de la crisi del coronavirus, Riba ho ha aplaudit ja que "trenca tabús que fins ara havien estat impossibles, com és el cas de la mutualización del deute".

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha defensat durant la seva intervenció que el moviment independentista català va quedar "decebut" per l'actuació de la Unió Europea després dels esdeveniments de l'1-O.

"Confiàvem moltíssim més en aquest abric de democràcia que ens havien dit que era Europa, i la veritat és que no va respondre aquestes expectatives que nosaltres teníem; de fet, no ha respost encara", ha lamentat Talarn.