Actualitzat 03/02/2015 10:46

La resiliència, un antídot contra les situacions adverses

Niño escalando
Foto: THINKSTOCK

MADRID, 3 (HACERFAMILIA)

La resiliència permet enfrontar-nos a l'adversitat i sortir reforçats de les situacions adverses. És per tant la força més poderosa que podem tenir les persones. Educar els nens perquè desenvolupin la seva pròpia resiliència significa educar-los per a un desenvolupament psicològic sa, per al seu benestar personal i per aconseguir l'èxit en els seus projectes vitals.

   La resliència es pot definir com la capacitat de les persones per superar períodes de dolor emocional i situacions adverses. Etimològicament ve del llatí de la paraula 'resilio' que significa 'tornar enrere d'un salt, rebotar'. Des de la física s'ha utilitzat el terme 'resiliència' per fer referència a la qualitat dels materials que els permet resistir la pressió, forces i xocs, i a la seva capacitat de doblegar-se abans de trencar-se i recobrar la forma original. La resiliència és la força que permet sobreposar-nos als contratemps i fins i tot enfortir-nos.

LA RESILÈNCIA, UNA FORÇA MENTAL MOLT PODEROSA

   La resiliència és una força mental que es caracteritza per l'actitud positiva, que ens permet afrontar les situacions adverses, sortir reforçats de les circumstàncies difícils, aprendre de les derrotes i créixer psicològicament.

   Les persones podem desenvolupar la resiliència com una capacitat que ens doti de fortalesa psíquica, de recursos emocionals per superar els reptes del dia a dia i els esdeveniments traumàtics de la vida.

   No podem evitar les situacions adverses, ni les circumstàncies difícils, però sí que podem creure en les nostres capacitats per sobreposar-nos-hi. Acceptar la situació i mantenir l'equilibri emocional davant de les situacions frustrants i traumàtiques ens ajudarà a reconstruir-nos i fer-nos més forts, més savis i més sans emocionalment.

BASES DE LA RESILIÈNCIA

   Les persones resilients desenvolupen una sèrie de recursos o estratègies que posen en marxa de manera inconscient davant de les situacions difícils. Vegem quines són les característiques d'aquestes persones:

   - Pensament realista que permet fer interpretacions encertades, i  flexible que permet ser creatius davant de diferents situacions.
   - Acceptació de la realitat i adaptació a les circumstàncies actuals des de l'equilibri emocional.
   - Reformulació de les circumstàncies, transformació i afrontament.
   - Actitud positiva, sentit de l'humor i motivació. Creuen que la vida té sentit.
   - Capacitat d'autoregulació emocional. Són capaços de mantenir l'equilibri emocional i controlar els seus estats emocionals abans de deixar-se controlar per ells.
   - Autoestima sana i confiança en un mateix i en els propis recursos.
   - No tenen por d'equivocar-se, el que els permet superar-se constantment.

EDUCAR ELS NENS PERQUÈ SIGUIN RESILIENTS

   L'educació dels nens té com a objectiu un desenvolupament i creixement sa. És imprescindible aconseguir el desenvolupament de les capacitats emocionals que els facin forts i els dotin d'estratègies per afrontar els reptes i superar les dificultats.

   Educar-los per ser resilients és una necessitat, ja que amb això garantim una personalitat sana i madura i el desenvolupament de recursos que els permetran gestionar amb èxit la seva pròpia vida.

   Podem i cal que eduquem els petits des d'un primer moment perquè desenvolupin la resiliència. Aquesta no és una capacitat innata, ningú neix amb ella, sinó que és una habilitat que engloba una sèrie d'actituds, conductes i pensaments que configuren un patró complex d'acció davant de l'adversitat. És una capacitat que qualsevol persona pot desenvolupar.

BENEFICIS D'EDUCAR ELS NENS PERQUÈ SIGUIN RESILIENTS

   - S'afavoreix el seu desenvolupament i l'aprenentatge
   - S'incrementa l'experiència d'emocions positives
   - Augmenta el nivell de satisfacció amb la vida
   - Esdevenen capaços d'enfrontar-se als reptes presents i futurs

TRUCS PER DESENVOLUPAR LA RESILIÈNCIA DELS NOSTRES NENS

   - Aporta'ls una educació emocional. Ensenya'ls a pensar i a sentir.  Ajuda'ls a identificar i reconèixer les seves emocions, deixa que les sentin i que les aprenguin a gestionar.
   - Permet que s'enfrontin als seus problemes i assumeixin els seus errors. És important que siguin ells mateixos els que desenvolupin les estratègies necessàries.
   - Ensenya'ls a prendre decisions i deixa que a poc a poc vagin fent-ho sols.
   - Sigues exemple i mostra'ls sempre el teu suport emocional.
   - Desenvolupa el seu autoconcepte, ajuda'ls a trobar, desenvolupar i fomentar les seves fortaleses.
   - Ajuda'ls a crear una autoestima sana.
   - Educa'ls amb sentit de l'humor, des de l'optimisme i ajuda'ls a veure el costat positiu de les coses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés