Actualitzat 02/07/2014 17:05

Reprodueixen un tumor amb una impressora 3D per assajar una operació complexa

ESPLUGUES DE LLOBREGAT (BARCELONA), 2 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Sant Joan de Déu ha utilitzat una còpia d'un tumor feta mitjançant una impressora en tres dimensions per assajar l'operació d'un nen de cinc anys que havia estat diagnosticat d'un neuroblastoma, un tumor molt agressiu.

Segons ha informat aquest dimecres l'hospital, es tracta de la primera vegada que s'utilitza a Espanya una còpia en tres dimensions de teixits tous amb aquesta finalitat, segons la literatura científica.

El pacient, anomenat Marc, patia un neuroblastoma, un dels càncers més freqüents en la població infantil, i el tractament implica l'extirpació quirúrgica del tumor, tot i que en aquest cas l'operació tenia molts riscos perquè podia afectar artèries i òrgans vitals.

Els cirurgians van plantejar la possibilitat d'assajar l'operació utilitzant una còpia del tumor feta amb una impressora en tres dimensions.

El doctor Lucas Krauel, cirurgià de l'Hospital de Sant Joan de Déu, ha explicat que "la idea era simular la cirurgia prèviament amb un model amb una consistència tova, la qual cosa ens donaria més seguretat i una oportunitat quirúrgica per al pacient".

La impressió del model en 3D ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Fundació CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que va utilitzar les dades d'una tomografia computaritzada i d'una ressonància magnètica realitzades al pacient.

La còpia del tumor es va realitzar mitjançant una tecnologia que permet la impressió en dos tipus de materials: una resina per reproduir els vasos sanguinis i els òrgans de la zona afectada, i una altra resina translúcida i de consistència tova semblant a la del tumor.

"Quan el model va estar llest, vam estar deu dies assajant l'extirpació de la massa tumoral respectant els grans vasos de l'abdomen, que era el gran perill que hi havia", segons el doctor Krauel.

Després dels assajos, la intervenció quirúrgica real va ser un èxit i ja s'han utilitzat models en 3D per a dos pacients més amb tumors.

El doctor Lucas Krauel ha dit que aquesta tecnologia "té molt de recorregut, perquè l'objectiu de futur seria simular completament el cos humà i poder assajar més coses abans de la cirurgia real".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés