Actualitzat 26/01/2016 12:17 CET

La reina Belluga substitueix el rei Carnestoltes a Barcelona com a reivindicació de la dona

Laura Pérez, Gala Pin y la artista Alba Sarraute, que será la Reina Belluga
EUROPA PRESS

El rei Carnestoltes discutirà la legitimitat de la Reina, una figura del segle XVII anterior a aquest rei

   BARCELONA, 26 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El Carnaval de Barcelona d'aquest any estarà protagonitzat per la reina Belluga, que deixarà al rei Carnestoltes un paper secundari, com una reivindicació simbòlica de la dona, ha explicat la regidora de Cicle de la Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

   En una roda de premsa al costat de Pérez i de l'artista que encarnarà la Reina, Alba Sarraute, la regidora de Participació, Gala Pin, ha destacat que es tracta d'una figura tradicional del Carnaval de la capital catalana del segle XVII, per la qual cosa també pretén "recuperar tradicions de la pròpia ciutat i actualitzar-les", en una festa que s'allargarà del dijous 4 de febrer al dimecres 7.

   "La història s'escriu des del poder, i tradicionalment ha estat masculí", fet que ha portat que s'hagin invisibilitzat i fins i tot eliminat algunes figures femenines, ha criticat Pérez, que ha ressaltat que la reina Belluga --i també el rei Belluga-- són anteriors al rei Carnestoltes com a figura del Carnaval, que aquest any tindrà un vestuari dissenyat per Valeria Civil i un cartell de Toni Camarasa.

   Pin ha destacat que el Carnaval és un "moment de festa i de desenfrenament, i en origen és el moment en què les classes populars fan crítica política, sarcasme i ironia del poder establert", una tradició que ha esperat que recuperin els veïns que participaran en la celebració.

"SÀTIRA MONÀRQUICA"

   Pérez ha relatat que la reina Belluga --que va aparèixer en l'últim Carnaval en un paper secundari-- representava la diversió, el desenfrenament i també la desobediència, i desfilava per la capital catalana de fa tres segles amb una corona i uns molinets de vent com una sàtira monàrquica: "En aquest caràcter excèntric que també té el Carnaval, hem volgut posar en valor la nostra nova però vella reina Belluga".

   Preguntada per si altres grups municipals poden criticar aquest canvi, Pin ha insistit que el protagonisme de la reina Belluga pretén recuperar tradicions pròpies de la ciutat i actualitzar-les, i ha afegit: "Posar sobre la taula la crítica política ha de ser més una qüestió que sigui benvinguda pels diferents grups."

REINA "MÉS PODEROSA"

   Sarraute ha destacat l'honor que representa convertir-se en la reina del Carnaval, i ha assenyalat sobre aquesta festivitat i el seu paper: "El Carnaval no deixa de ser una sàtira de tot el que hi ha en el nostre entorn polític i social. La Reina és republicana i antimonàrquica perquè és el que tenim. Si hi hagués un primer ministre, seria una altra cosa."

   "Com a pallassa i artista de circ, fer un canvi radical i ser més poderosa que els homes que han participat portant totes aquestes eines acrobàtiques, musicals, de baixades en tirolina, sense por, amb cant, amb força i amb molta emoció de poder participar en aquest gran Carnaval de Barcelona", ha afegit l'artista.

   Ha ressaltat que participar en la festa de la capital catalana és un símbol emocional per a les persones que estan treballant fora, i representa la situació de l'àmbit cultural: "Gràcies a aquest Carnaval, sento la llibertat de venir a Barcelona i cridar fort que la cultura encara necessita reivindicar-se."

30% MENYS DE PRESSUPOST

   Pin ha explicat que el Carnaval d'aquest any té un pressupost de 200.000 euros, un 30% menys que l'anterior edició, a causa que han posat èmfasis en les rues dels barris i s'ha eliminat l'enterrament de la sardina central al parc de la Ciutadella --impulsen els que organitzen entitats i escoles-- i la presentació dels ambaixadors de Carnaval en diversos mercats, que es concentren al Mercat del Clot.

   El tradicional Arribo, aquesta vegada de la Reina, es farà dijous davant del Born, on ella arribarà baixant en tirolina i discutirà al rei Carnestoltes la legitimitat del seu regnat abans dels focs artificials, mentre que divendres tindrà lloc el Ball del Molinet, que donarà protagonisme als molinets de vent i les màscares.

   Dissabte se celebraran una trentena de rues pels barris de la capital catalana, i diumenge la plaça Comercial acollirà la Taronjada i la Cavalcada de la reina Belluga, mentre que dimecres 10 la capital catalana s'acomiadarà del Carnaval amb l'enterrament de la sardina.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés