Publicat 28/09/2021 22:09CET

El Rei agraeix al sector cultural la "companyia" oferida per les seves obres als "moments més difícils" de la pandemia

Els Reis presideixen l'acte d'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2018 i 2019, amb els quals  el Ministeri de Cultura Reconeix a els qui han contribuït a l'enriquiment del patrimoni cultural d'Espanya.
CASA REAL

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El Rei Felipe VI ha agraït aquest dimarts als creadors i artistes del sector cultural per la "companyia" que van fer als ciutadans a "els moments més difícils de la pandèmia", durant el confinament, amb "hores d'incertesa, de dubtes i de preocupacions" que "van incidir i van condicionar la vida de tots".

Durant el seu discurs en l'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2018 i 2019, que s'ha celebrat en el Claustre dels Jerónimos del Museu del Prado, el monarca ha posat en valor el "esforç, dedicació i vocació" dels artistes i creadors. En les seves obres, ha destacat el Rei, la societat va comprendre "que entre ella i la cultura existeix un vincle molt més fort del que imaginàvem".

"Perquè la cultura ens enriqueix, sí, però a més ens uneix; és sempre necessària, i més encara en circumstàncies com les quals hem viscut en l'últim any i mitjà. La necessitàvem llavors i, en definitiva, la necessitem per viure", ha destacat.

Felipe VI ha arrencat el seu discurs mostrant la seva "alegria" per que tornin "els espais de creació i representació, els espectacles, els museus i exposicions, finalment amb públic en tots els esdeveniments culturals". "I ens permet també posar-nos al dia amb les edicions d'aquests importants premis", ha dit.

"Les arts, les lletres, la creativitat, la tècnica i les indústries culturals, ens fan millors i ens aporten riquesa i creixement. La cultura, en definitiva, ens engrandeix com a societat i ens dóna prestigi com a país", ha defensat.

Felipe VI ha reivindicat que estar a l'entrega de premis "significa que la cultura no es deté". "Tornar avui al Museu del Prado ens evoca la capacitat del gènere humà de sobreposar-se a l'adversitat per seguir somiant, creant i imaginant. Sense fi, sense límits", ha recalcat, al mateix temps que ha sostingut que l'acte s'ha convertit "en un autèntic exercici de reivindicació de la cultura".

En aquest punt, el monarca també ha indicat que la cultura "aporta valor tangible" a l'economia espanyola i al PIB. "I mobilitza uns 700.000 llocs de treball. I això és així per la qualitat, profunditat i projecció dels productes de la vostra imaginació i creativitat, que ens identifiquen com a societat i ens representen tant dins com fora de les nostres fronteres", ha explicat.

Al fil, el Rei ha posat l'accent que en "la construcció d'aquest teixit cultural d'Espanya" conflueix "la implicació de les institucions, dels poders públics i de la iniciativa privada". "Tots junts conformeu una cadena de valor que ens permet ponderar la riquesa cultural espanyola com una de les més destacades nivell mundial", ha postil·lat.

AGRAÏMENT A la FUNDACIÓ AMICS DEL MUSEU

D'altra banda, Felipe VI també ha agraït la seva tasca a la Fundació Amics del Museu, que va néixer al desembre de 1980 i és "una d'aquestes entitats o institucions que recolzen el teixit cultural, que ho protegeixen i ho engrandeixen".

"El seu objectiu és acréixer les col·leccions del Museu a través de donacions i, d'aquesta manera, obrir-se a la societat traslladant tot l'art possible cap als ciutadans. I m'agrada destacar aquest exemple de dedicació i entrega al patrimoni cultural en una ocasió com aquesta", ha afirmat.

Finalment, s'ha referit a la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO del Passeig del Prado-Recoletos, a Madrid, "paisatge de les arts i les ciències, un focus d'art, d'història i de ciència que atresora jaciments de creativitat al centre de la nostra capital". "Com a espanyols, hem d'estar molt orgullosos per això", ha subratllat.

Així, el Rei ha assegurat que "aquest far de cultura" també serveix "com a pol d'atracció per a tants visitants que arriben a Espanya amb el desig de conèixer el nostre art, la nostra història i la producció cultural dels nostres creadors". "El nostre patrimoni cultural atreu turisme, atreu recursos i riquesa. Les estadístiques ens indiquen que prop d'un 20% dels turistes nacionals i dels quals procedeixen d'altres latituds, van iniciar els seus viatges a Espanya per motius culturals", ha dit.

Per això, Felipe VI ha reivindicat la cultura perquè "sota tota activitat cultural subjeu un efecte multiplicador que potencia i projecta cap al públic l'obra artística i de creació". "Que la cultura, com heu demostrat, no es detingui", ha dit als premiats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés