Actualitzat 28/02/2014 21:41

La reforma de les pensions és constitucional, segons el Consell de Garanties

Los miembros del Consell de Garanties Estatutàries
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Garanties Estatutàries ha declarat constitucional per unanimitat la reforma de la llei reguladora del factor de sostenibilitat i l'índex de revaloració del sistema de pensions de la Seguretat Social aprovada pel govern Espanyol, vigent des de l'1 de gener de 2014, que substitueix a l'IPC i tindrà en compte tant la inflació com els ingressos i despeses de la Seguretat Social en un període d'onze anys.

El dictamen és conseqüència del recurs presentat per ERC, que considerava que la norma vulnerava el principi de seguretat jurídica, el d'igualtat i posava en risc les pensions futures.

La reforma introdueix per primera vegada un mínim de revaloració del 0,25% i un sostre de l'IPC més 0,5%, i a partir de 2019 la quantia inicial de la pensió es calcularà tenint en compte l'esperança de vida en aquell moment, aplicant per a això un nou factor de sostenibilitat.

Segons el dictamen, hi ha articles de la Constitució que contenen "la garantia institucional del sistema públic de la Seguretat Social i el principi de suficiència econòmica dels ciutadans mitjançant pensions adequades i periòdicament actualitzades", i constitueixen mandats dirigits als poders públics perquè proveeixin a la ciutadania de determinades cobertures i prestacions essencials de l'Estat social proclamat en la mateixa Carta Magna.

També apunta que, d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC), cal adoptar en les diferents etapes i moments històrics les mesures normatives i accions executives que facin possible el manteniment del sistema amb ple respecte als mandats constitucionals.

Sobre els dubtes d'ERC sobre el nou mecanisme de càlcul de les pensions, el Consell de Garanties estableix que el legislador estatal disposa de la capacitat de configurar-lo prenent les variables que consideri "més idònies, tant des del punt de vista polític com a tècnic", per assegurar la viabilitat del sistema dins de la Constitució, i ha constatat que la majoria d'estats europeus tenen en compte l'increment de l'esperança de vida de la ciutadania per calcular l'import de les pensions.

Tampoc aprecien cap tracte diferenciat entre homes i dones --i fins i tot apunten que amb la major esperança de vida de les dones poden sortir "lleugerament" beneficiades per la nova regulació-- ni veuen motius per concloure que la llei vulnera el principi de seguretat jurídica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés