Actualitzat 18/02/2015 11:42

Quines són les ciutats més antigues del món?

Ciudades más antiguas del mundo
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 18 Feb. (EDIZIONES) -

Conèixer quines són les ciutats més antigues del món no és una tasca senzilla. Si bé les restes de velles civilitzacions es troben amb freqüència, aquest qualificatiu es refereix a aquelles localitzacions que van ser habitades des de la seva fundació, i això és complicat de determinar.

   Mites, llegendes, restes arqueològiques i evidències clares per a uns però no tant per a altres converteixen la pregunta en gairebé impossible de respondre, però sí que és viable trobar una petita solució: les ciutats que semblen ser les més antigues del món... fins que es trobin proves que demostrin el contrari.

   Benarés (Índia), Plovdiv (Bulgària), Jericó (Cisjordània)... són molts els noms que es postulen per ser les ciutats més antigues del món, i no debades aquestes tres ciutats, per exemple, tenen evidències científiques de portar més de 3.000 anys habitades, tal com expliquen a 'The Guardian'. Aquestes són algunes de les ciutats més antigues del món, segons diferents classificacions:

ALEP (SÍRIA)

   Alep, una de les ciutats més castigades per la guerra a Síria, és possible que sigui la més antiga del món. Existeixen evidències d'assentaments a la zona que daten de l'any 6.000 a.C, però excavacions al nord de la ciutat suggereixen que hi va haver camps nòmades al lloc 5.000 anys abans, és a dir, l'any 11.000 a.C.

DAMASC (SÍRIA)

   La capital de Síria, també durament castigada per la guerra, té evidències d'haver estat habitada des del 9.000 a.C., però, tot i això, no és clar que hi hagués "activitat significativa" a la localització actual de Damasc fins al segon mil·lenni abans de Crist.

JERICÓ (CISJORDÀNIA)

   Jericó és coneguda per molts com la ciutat habitada més antiga del món, i de fet el 2010 es va celebrar el seu 10.000 aniversari. Tot i això, malgrat que s'han trobat evidències de més de 20 assentaments successius a la ciutat, el fet cert és que va ser abandonada durant diversos segles.

BIBLOS (LÍBAN)

   Al nord del Líban trobem Biblos, considerada la primera ciutat fenícia de la història. Segons les restes trobades, l'urbs data del 7.000 a.C, tot i que les evidències de ser habitada de manera contínua es remunten al 5.000 a.C.

ERBIL (IRAQ)

   Erbil és la capital de la regió iraquiana del Kurdistan, l'origen de la qual es remunta al 6.000 a.C. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ha cridat l'atenció diverses vegades pel seu preocupant estat d'abandonament després de segles de conflictes a la zona.

PLOVDIV (BULGÀRIA)

   La ciutat búlgara de Plovdiv presencia evidències històriques d'haver estat habitada des del 6.000 a.C, fet que la converteix en una altra de les ciutats més antigues del món. Per les seves terres han passat multitud de civilitzacions al llarg de la història, les restes de les quals en alguns casos es poden visitar.

SUSA (IRÁN)

   A l'Iran es localitza Susa, ciutat en què hi ha una acròpolis que data del 4.200 a.C, tot i que hi ha evidències d'assentaments permanents uns 800 anys abans, al 5.000 a.C.

BENARÉS (ÍNDIA)

   La llegenda explica que la ciutat índia de Benarés es va fundar al 3.000a.C, tot i que les evidències actuals suggereixen que va ser uns 2.000 anys abans. Sigui com sigui, també és considerada una altra de les urbs habitades més antigues del món.

JERUSALEM (ISRAEL) I BEIRUT (LÍBAN)

   Dues de les ciutats habitades més antigues del món són Jerusalem (Israel) i Beirut (Líban). En els dos casos les restes asseguren que les urbs van tenir activitat des de, com a mínim, l'any 3.000 a.C.

KIRKUK (IRAQ)

   Kirkuk, al nord de l'Iraq, s'assenta sobre la que en el seu moment va ser Arrapkha, una ciutat fundada prop del 2.200 a.C. i on hi ha les ruïnes d'un castell amb més de 5.000 anys d'antiguitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés