Actualitzat 09/03/2015 12:11

La qualitat del semen, de què depèn?

Esperma, espermatozoides
Foto: GETTY//THORSTENSCHMITT

MADRID, 9 Mar (INFOSALUS)

Fins ara estava comprovat que l'estrès és perjudicial per als espermatozoides i la qualitat del semen, afectant la seva concentració, aparença i capacitat de fecundar un òvul; no obstant això, poc més se sap sobre els factors externs -més enllà dels problemes mèdics- relacionats amb els hàbits de vida que poden afectar la seva capacitat de fecundar.

   Aquesta setmana s'ha publicat un estudi realitzat per investigadors dels Instituts Nacionals de la Salut (NIH, per les seves sigles en anglès) i la Universitat de Stanford, Califòrnia (EUA), que llança una mica de llum sobre els condicionants diaris que poden reduir la qualitat del semen.

   Així, segons desgrana la recerca, tenir una feina que és físicament exigent, sofrir de pressió arterial alta i prendre diversos medicaments són alguns riscos a la salut que poden posar en perill la fertilitat d'un home.

   L'estudi és el primer a examinar la relació entre l'esforç que es fa a la feina, la salut i la qualitat del semen en els homes que estan tractant de concebre. Els resultats han esat publicats a la revista en línia sobre la fertilitat i l'esterilitat, 'Fertility and Sterility'.

   "Gairebé el 15 per cent de les parelles als Estats Units no aconsegueixen concebre el primer any d'intentar-ho", ha assenyalat la doctora Germaine Buck Louis, autora principal de l'estudi i directora de la Divisió de Recerca Intramurs de la Salut de la Població de l'Institut Nacional de Salut Infantil i Desenvolupament Humà Eunice Kennedy Shriver dels NIH.

   "La infertilitat masculina té un paper important, i el nostre objectiu és explorar la influència dels factors ambientals i el seu estat de salut en la qualitat del semen", ha afegit.

   La qualitat del semen és una mesura de la capacitat de l'home per aconseguir l'embaràs i es basa en el nombre, la forma i la capacitat de moviment dels espermatozoides, així com altres factors.

   Els investigadors van seguir més de 500 parelles a Texas i Michigan durant un període d'un any, les quals havien deixat d'usar anticonceptius. Tots els participants masculins van tenir entrevistes preliminars en les quals se'ls va preguntar sobre la seva història reproductiva, salut, estil de vida i activitat professional. La majoria dels homes van donar una mostra de semen per a la seva anàlisi.

PRIMERA RECERCA SOBRE AQUEST TEMA

   El grup final de l'estudi va ser de 456 homes amb una edat mitjana de 31,8 anys. La majoria eren blancs (el 77%) i tenien educació universitària (el 91%). Més de la meitat mai havien concebut. Els investigadors van trobar que el 13 per cent dels homes que van reportar activitat pesada en el treball tenien un baix nombre d'espermatozoides, comparat amb el 6 per cent dels homes que van reportar no fer cap esforç laboral. En contrast, cap altra exposició relacionada amb la feina, com la calor, el soroll o romandre assegut per molt temps, semblava influir en la qualitat del semen.

   Els investigadors van trobar que dels homes que van reportar haver rebut un diagnòstic mèdic de pressió arterial alta, diabetis o colesterol alt, només aquells amb pressió arterial alta tenien un percentatge menor d'espermatozoides de forma normal, en comparació dels homes que van informar no tenir pressió arterial alta.

   "A mesura que els homes tenen fills més tard en la vida, és necessari realitzar més recerques sobre la importància de les malalties que alguna vegada es va pensar que no tenien impacte sobre la fertilitat", va dir el doctor Michael L. Eisenberg, investigador principal de l'estudi i director de medicina i cirurgia reproductiva masculina a la Universitat de Stanford a Palo Alto, Califòrnia.

   "Les recerques futures necessiten examinar si és la pressió arterial alta en si o el tractament el que està resultant en aquestes tendències", ha afirmat.

   De forma relacionada, els investigadors van observar que mentre més medicaments prenien, més alt era el seu risc d'un nombre baix d'espermatozoides. Per exemple, el 7 per cent dels homes que no van prendre medicaments tenia el nombre d'espermatozoides per sota de 39 milions (un nombre normal d'espermatozoides està entre els 40 milions i els 300 milions). Dels homes que van reportar prendre dos o més medicaments, el 15 per cent tenia el nombre d'espermatozoides per sota de 39 milions.

   "La bona notícia és que si es confirma que tenen efectes negatius en la fertilitat masculina, potencialment aquests factors es podrien modificar a través de l'atenció mèdica o un canvi en els comportaments relacionats amb el treball", ha explicat la doctora Buck Louis dels NIH. "Esperem que es realitzin més recerques en aquesta àrea", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés