Publicat 01/07/2015 19:04

Puigcercós avisa Podem que per "canviar" Catalunya cal independitzar-la

J.Hereu (PSC), I.Mayol (ICV),l periodista F.Espada, J.Puigcercós (ERC)
EUROPA PRESS

Hereu carrega contra els populismes que volen "carregar-se la política"

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

L'exlíder d'ERC i exconseller de la Generalitat Joan Puigcercós ha afirmat aquest dimecres que l'única manera de fer progressar socialment Catalunya és aconseguir la independència, i ha avisat Podem que, si guanya el 27S, no podrà canviar les coses sense un Estat català.

Ho ha dit en el debat de la Universitat Progressista d'Estiu (Upec), 'Hi ha vida després de la política?', on ha reflexionat sobre la transició de la vida política a la professional en l'àmbit privat, juntament amb l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu (PSC) i l'extinent d'alcalde Imma Mayol (ICV).

"Podem pot guanyar la Generalitat, però què farà? Amb quins recursos? Si no tens poder, difícilment aconseguiràs canviar les coses", i per a ell, actualment el poder està concentrat a Madrid, i Catalunya mai no el tindrà sense independència.

Puigcercós ha interpretat que s'està reinstal·lant a Catalunya una sensació que es pot reformar Espanya per millorar l'encaix català, però avisa que no és possible: "Vaig ser vuit anys diputat a Madrid, vaig veure la fera despullada i crec que no té reforma".

Mayol (ICV) ha confessat que la independència no la "posa", ha explicat que durant molt temps va sentir afartament que tot el debat a Catalunya girés entorn d'això, i ha celebrat que des de les eleccions europees del maig s'ha tornat a abordar el debat sobre l'eix social.

L'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, ha carregat contra els "populismes que es volen carregar l'activitat política", sense esmentar nom, i ha demanat respectar les formes en democràcia perquè considera que l'activitat pública té una dimensió institucional important.

Ha demanat no caure en els extrems: per a ell és un desastre tant que els polítics s'eternitzin en el càrrec públic com fer de l'"amateurisme una religió", i veu bé limitar mandats que sigui sense radicalitzar la norma fins al punt limitar-los a un sol mandat.

També ha pronosticat que la nova alcaldessa, Ada Colau (BComú), acabarà usant cotxe oficial per "pragmatisme", i assegura que no costa deixar el vehicle oficial quan se surt de la política, perquè un ha de saber que el càrrec públic i les seves circumstàncies són una cosa temporal.

LA VIDA DESPRÉS DEL CÀRREC

Els tres han coincidit que no és fàcil trobar feina després d'haver deixat un activitat pública: a Mayol li va costar dos anys trobar l'estabilitat professional, i Puigcercós ha rebutjat ofertes perquè ha considerat que el seu passat a ERC "perjudicaria" les empreses dels amics que li van oferir aixopluc.

Hereu ha mostrat la cara més irònica de deixar el càrrec: "Jo sóc autònom des del 2012. Llavors vaig fer la meva pròpia declaració d'independència. He entrat en l'apassionant món de la declaracions trimestrals d'IVA", ha exposat el socialista, que es dedica a la consultoria relacionada amb el món de les ciutats.

REBUTJAR OFERTES

Els tres asseguren que el millor d'haver deixat la política és allunyar-se del focus mediàtic i recuperar la privacitat, i Puigcercós i Hereu han coincidit que han rebutjat dos tipus d'ofertes, la de ser tertulià, i les dels seus propis partits: el republicà no va voler ser senador, i el socialista va declinar ser diputat autonòmic.

Mayol, que fins ara ha dirigit la Fundació Esplai i ara començarà a treballar per l'Ajuntament de Palma en un càrrec tècnic, ha destacat que quan un abandona la política "no és ni funcionari ni ric", i s'obre una etapa d'incerteses a les quals cal sobreposar-se.

Puigcercós i Hereu també han admès que han hagut de reciclar-se professionalment: el republicà ha après anglès i informàtica perquè no sabia utilitzar ni el programa informàtic Excel; Hereu ha tornat a tirar d'ironia: "L'iPad es converteix en la teva oficina i ja aprens que no ha de ficar-se al forn".

El republicà considera que al món privat la feina és molt més fàcil, perquè és jeràrquica i amb molt menys traves burocràtiques, mentre que Hereu ha trobat a ser autònom "una enorme sensació de llibertat", a més d'haver superat aquells anys d'alcalde en els quals la seva dona havia de barallar-se amb la seva secretària per trobar-li un forat a l'agenda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés