Publicat 22/12/2021 22:05CET

PSC, ERC i Junts proposen Rosa Romà per presidir la CCMA i Esther Giménez-Salines com a Síndica de Greuges

Plantegen que Xevi Xirgo presideixi el CAC i Meritxell Borràs sigui directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El PSC, ERC i Junts han anunciat aquest dimecres un acord per renovar diversos càrrecs caducats que depenen del Parlament i, entre altres, proposen Rosa Romà per presidir la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i Esther Giménez-Salines com a Síndica de Greuges.

En un comunicat conjunt, han explicat que l'acord inclou que l'exconsellera de Cultura Àngels Ponsa sigui vicepresidenta de la CCMA, i la resta de membres siguin Lluís Garriga, Gemma Ribas, Lluís Noguera, Carme Figueras i Pep Riera.

Els tres partits han acordat també un document sobre els reptes dels mitjans públics de la CCMA, que argumenta que estan "immersos en un canvi de paradigma com a resultat dels canvis disruptivos de la revolució digital", els nous hàbits de consum i d'accés a la informació.

Davant aquesta situació, advoquen per que la CCMA acceleri la seva transformació digital mantenint la seva voluntat de servei públic, enfortir el seu "esperit fundacional i la voluntat de consensos amplis que li permet reactivar tots els mecanismes de gobernança per fer front als reptes que té davant".

Consideren que els mitjans de la CCMA han de tenir un "paper central al país, un paper més de referent que de líder", i per a això defensen que ha d'apropar-se i tenir sensibilitat cap a la gran majoria de la societat catalana, que és diversa en origen, llengua, edat, gènere i pensament.

D'aquesta manera, el document estableix deu mesures per afrontar aquests reptes, com reforçar la missió de servei públic que la Llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya encomana a la CCMA i adequar-la al nou paradigma audiovisual, la qual cosa ha de comportar la transposició de la directiva europea de serveis de comunicació audiovisual de 2018 així com "la imprescindible actualització" de la legislació sobre aquesta matèria.

Un altre dels reptes que es planteja és la necessitat de renovar també els òrgans de govern de la CCMA i del Consell de l'Audiovisual: nou consell de govern de la CCMA i nous membres del CAC, i elecció de les direccions dels mitjans públics de l'òrgan --Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio--.

"Cal cercar la voluntat d'amplis consensos en aquests processos de renovació per garantir el cumpliment del mandat de la CCMA", afegeixen en el text, on també demanen un pla estratègic integral que derivi en plans d'acció per a la transició digital de l'òrgan, una qüestió que consideren necessari afrontar per no ser ineficients i no allunyar-se de la lògica del servei públic i del mercat.

CONTRACTO-PROGRAMA I REESTRUCTURACIÓ

També destaquen la necessitat de la redacció i aprovació del contracte-programa de la CCMA, amb vocació de consens, per complir amb l'objectiu de ser servei públic i amb un finançament plurianual que "hauria de tenir encaix" als Pressupostos de la Generalitat de 2023.

A més, situen com repte la millora dels vincles de confiança amb el conjunt de la societat catalana per posar a disposició un conjunt de continguts audiovisual orientats a satisfer "les necessitats democràtiques, socials i culturals dels ciutadans"; a garantir un accés universal a la informació, la cultura i l'educació; a difondre i promocionar la llengua catalana i a oferir un entreteniment de qualitat.

En el document també advoquen per estudiar la reestructuració organitzativa que permeti la culminació de la CCMA-Digital, i per a això demanen elaborar un pla estratègic sobre els objectius i el model organitzatiu, i valorar la reducció del patrimoni immobiliari fent una auditoria tècnica per analitzar si les actuals estructures de TVC i de Catalunya Ràdio "responen al millor model organitzatiu i operatiu, a través de la confluència de redaccions i serveis i altres opcions organitzatives de maximització dels espais".

Proposen també que la CCMA evolucioni el posicionament i l'arquitectura digital de la seva plataforma actual de continguts (Tv3 a la carta) i impulsi la construcció d'una plataforma OTT on tinguin cabuda tots els continguts audiovisuals en català, els propis i també sobre els que tenen drets i els que pertanyen a altres mitjans públics de comunicació o entitats socials, esportives i cultures que els cedeixin.

"També cal fomentar la participació i aliances estratègiques amb altres plataformes que ja estan al mercat o a les noves que sortiran en un futur no massa llunyà, especialment en les d'àmbit públic", afegeixen en el text, on reclamen també tenir en compte l'evolució dels assistents de veu així com el big data i la intel·ligència artificial.

L'acord també crida a enfortir i desenvolupar la capacitat de comercialització de la CCMA, ja sigui per la via de l'increment d'ingressos per publicitat com per la venda de drets i la internacionalització de la producció, i que l'òrgan sigui una peça clau per a la construcció del nou Hub Audiovisual de Catalunya: "El programa Next Generation UE és una oportunitat per dur a terme aquesta transformació", afegeixen.

A més, aposten per millorar els mecanismes de control i avaluació, en considerar que el nou escenari digital ha superat mesures com la de basar-se en informes o la medició d'audiències, i criden a seguir el camí d'altres organismes de mitjans públics europeus, que estan seguint les recomanacions de l'European Broadcasting Union (EBU).

CAC I ACPD

Un altre dels òrgans que han pactat PSC, ERC i Junts és el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que proposen que presideixi Xevi Xirgo i als també periodistes Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Casas com a membres de l'organisme.

A més, plantegen a l'exconsellera Meritxell Borràs com a directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, mentre que encara no han aconseguit un acord per renovar la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, la Sindicatura de Comptes i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), dels quals esperen aconseguir un pacte "en les properes hores".

Els tres grups han acordat iniciar els tràmits parlamentaris establerts per llei per renovar aquests òrgans a través dels mecanismes que han d'avaluar la idoneïtat de les candidatures a partir de gener, i han pactat reduir el mandat a sis anys dels organismes que actualment tenen un mandat de nou.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés