Actualitzat 10/03/2015 11:11

Una proteïna, clau contra l'abús de l'alcohol

Hombre, beber, borracho, alcohol, alcoholismo
GETTY//THAUMATROPE

MADRID, 10 març (INFOSALUS) -

Cada any moren al món 3,3 milions de persones a conseqüència del consum nociu d'alcohol, el que representa un 5,9% de totes les defuncions; a més, és un factor causal en més de 200 malalties i trastorns; i, més enllà de les conseqüències sanitàries, provoca pèrdues socials i econòmiques importants, tant per a les persones com per a la societat en el seu conjunt.

Evitar les borratxeres, tips d'alcohol o conductes d'abús està a les agendes de governs de tot el món i és un dels temes que més preocupa l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i això, s'estenen cada vegada més entre adults joves i no tan joves i sobrepassen en ocasions els marges del cap de setmana convertint-se en una conducta diària.

Aconseguir frenar aquest abús podria ser possible segons es desprèn d'un nou estudi dirigit per investigadors de la Universitat de Carolina del Nord (UNC, per les seves sigles en anglès), a Chapel Hill, els Estats Units, que revela que una proteïna que es produeix naturalment al cervell pot actuar per suprimir el consum d'alcohol en excés, un important problema de salut pública.

L'estudi, publicat a l'edició digital d'aquest dilluns de la revista 'Nature Neuroscience', va ser dirigit per Thomas L. Kash, professor assistent en els departaments de Farmacologia i Psicologia i membre del Centre Bowles per a Estudis sobre l'Alcohol de la UNC. "Mitjançant l'ús d'una sèrie d'enfocaments genètics i farmacològics hem identificat com un compost al cervell, el neuropèptid Y (NPY), pot suprimir aquest comportament perillós", diu Kash.

"Específicament, trobem que el NPY va actuar en una part del cervell coneguda com a amígdala estesa (o nucli del llit de l'estria terminal) que sabem que es vincula amb l'estrès i la recompensa. Aquest efecte contra el consum d'alcohol es va deure a l'augment de la inhibició en una població específica de cèl·lules que produeixen una molècula de 'pro-beure' anomenada factor alliberador de corticotropina (CRF)", detalla aquest expert.

"Quan després vam imitar les accions del NPY usant proteïnes fabricades mitjançant enginyeria, també vam ser capaços de suprimir el consum excessiu d'alcohol en ratolins. Finalment, trobem que aquest sistema anti-borratxera del NPY es veu alterat pel consum d'alcohol a llarg termini en múltiples espècies, el que suggereix que aquest pot ser un marcador o tractament per a l'abús de l'alcohol", afirma Kash.

"Aquestes troballes suggereixen que la restauració del NPY no només pot ser útil per al tractament dels trastorns per consum d'alcohol, sinó que també poden protegir algunes persones de convertir-se en dependents a l'alcohol", augura el coautor de l'estudi Todd E. Thiele, professor de Psicologia a la UNC i membre del Centre Bowles per a Estudis sobre l'Alcohol.

CONSEQÜÈNCIES DE L'ABÚS

L'OMS recorda a l'Informe Mundial de Situació sobre Alcohol i Salut 2014 que el consum de l'alcohol és un factor causal en més de 200 malalties i trastorns. Està associat amb el risc de desenvolupar problemes de salut com ara trastorns mentals i de comportament, inclòs l'alcoholisme, importants malalties no transmissibles com ara la cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars, així com traumatismes derivats de la violència i els accidents de trànsit.

Fa poc s'han establert relacions causals entre el consum nociu i la incidència de malalties infeccioses com ara la tuberculosi i el VIH/la sida; el mateix ocorre amb els traumatismes mortals que, a més, tendeixen a afectar persones relativament joves.

Una proporció important de la càrrega de morbiditat i la mortalitat atribuïbles a l'ús nociu de l'alcohol correspon als traumatismes, siguin o no intencionats, en particular als resultants d'accidents de trànsit, actes de violència i suïcidis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés