Publicat 10/04/2014 12:31

Proposen anomenar 'flaix heats' els episodis de pujada sobtada i breu de la temperatura

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han proposat anomenar 'flaix heats' els episodis de pujada de la temperatura de durada inferior als dos dies, han informat aquest dijous els dos centres en un comunicat.

La proposta, publicada en la revista 'Natural Hazards and Earth System Sciences', implicaria canvis en els protocols d'actuació per a la prevenció dels cops de calor i els incendis forestals, així com en la cobertura dels danys causats per aquests fenòmens per part de les companyies asseguradores.

Actualment no hi ha cap nom científic reconegut per definir els episodis de temperatura anòmala de més de dues hores i de menys de dos dies, tot i que sí que es reconeix l'existència d'aquest fenomen.

La investigació es basa a l'anàlisi instrumental i la simulació numèrica a partir de les dades de temperatura i humitat registrades a Barcelona el 27 d'agost del 2010, i a la ciutat grega d'Heraklion el 21 de març del 2008.

En el cas de la capital catalana, aquell dia es va experimentar un rècord històric en 230 anys de registres de la temperatura màxima mitjana, amb 39,8 graus a nivell del mar en un fenomen que va durar menys de 10 hores: l'episodi es va denominar llavors "petita onada de calor" per la falta d'una denominació específica.

S'identifiquen com a 'heat wave' --onada de calor-- els períodes de temperatura anormalment elevada d'un mínim de cinc graus superior a la mitjana i d'una durada de, com a mínim, dos dies consecutius; d'altra banda, s'identifiquen com a 'heat burst' els episodis similars però que duren entre pocs minuts i fins a dues hores, com a màxim.

REESCALFAMENT I ASSECAT

Els 'flaix heats' poden ser causats per un efecte Foehn marcat i persistent, que consisteix a un reescalfament i assecat de l'aire a causa de la condensació de la humitat, el que comporta pujades de temperatura que no superen les 48 hores de durada continuada i que, per tant, no poden ser anomenades com onada de calor.

Discernir entre les onades de calor i els 'flaix heats' pot ajudar a afinar l'estudi del comportament atmosfèric i a l'anàlisis de la dinàmica i l'evolució de l'escalfament global i, per tant, en les investigacions sobre el canvi climàtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés