Publicat 18/06/2019 14:23CET

Un promotor egipci proposa construir una pirmide de vidre a les Tres Xemeneies del Bess

Un promotor egipci proposa construir una pirmide de cristall en les Tres Xemeneies del Bess
EUROPA PRESS

Planteja convertir l'espai en un centre cultural que uneixi Europa amb frica

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El promotor egipci Mohamed Aly proposa construir una pirmide de vidre en conjunció amb les Tres Xemeneies de Sant Adri de Bess (Barcelona), en un projecte que preveu convertir l'espai en un centre cultural que uneixi Europa amb frica, perqu a l'empresari li va cridar l'atenció la similitud de les xemeneies amb el Far d'Alexandria.

En una roda de premsa aquest dimarts, Aly ha dit que en aquest complex vol crear una "autntica universitat del Mediterrani que construeixi una aliana entre les universitats europees i africano-mediterrnies per la pau i el coneixement", en un espai que també preservaria el patrimoni industrial.

La visió d'Aly compta amb el suport del consultor Rafael Salanova, que dirigeix la proposta, i també implica el despatx Alonso Balaguer i Arquitectes Associats, l'arquitecte Pier Paolo Troiano, el tcnic urbanista Josep Cuéllar Blanco i l'exrector de la Universitat de Barcelona Mrius Rubiralta, que coordina els experts.

Les Tres Xemeneies de Sant Adri són considerades patrimoni d'inters local des del 2016, i el Pla Director Urbanístic (PDU) que els afecta, a crrec de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, va iniciar un procés de participació ciutadana el 2018 per "reflexionar i proposar idees".

En aquest sentit, Salanova ha detallat que, després de la presentació del projecte, plantejaran formalment la seva proposta per abordar la seva viabilitat i explorar quin tipus de concessions serien necessries, encara que ha dit que ha de ser un espai 100% públic.

ESPAI PER ACONSEGUIR LA PAU

Rubiralta ha explicat que el projecte s'inspira en dos antecedents: la gran biblioteca d'Alexandria i en la creació de la ciutat internacional universitria de París que es va dur a terme el 1923, després de la Primera Guerra Mundial, per contribuir a la consecució de la pau mundial.

Així mateix, l'arquitecte Luís Alonso ha indicat que aquest espai, a més de la universitat, vol acollir "tots els mbits que influeixen en la pau", des de la diplomcia internacional als drets humans, passant per la histria de les religions, salut i alimentació, així com investigació, creativitat i innovació.

Rubiralta ha afegit que les tres xemeneies podrien contenir el Museu Mundial del Personal de Pau de l'ONU, que seria de nova creació; oficines de seguiment de les 32 missions de pau europees a l'frica, a més de projectar que el front marítim de Barcelona es converteixi en un passeig de la fama dels Premis Nobel de la Pau".

URBANITZACIÓ DE L'ENTORN

Preguntat per la premsa, Salanova ha dit que les 32 hectrees que abasta l'entorn de les Tres Xemeneies podran albergar també els equipaments i espais d'ús residencial que reclamen els vens, i calculen que transformar l'espai pot costar entre 40 i 60 milions d'euros si els propietaris ho accepten.

Fins i tot ha plantejat que es destinin els 200.000 metres quadrats reservats per a habitatges a residncies per a alumnes i ciutadans, encara que construir-les ells suposaria comprar els terrenys, cosa que elevaria el cost de l'operació fins als 800 milions d'euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés