El ple de Barcelona rebutja la sentència de l'1-O i demana la llibertat dels presos

Publicat 25/10/2019 14:32:22CET
Ple municipal de Barcelona
EUROPA PRESS

BComú es desmarca del PSC i vota amb ERC i JxCat una proposició que defensa el dret a l'autodeterminació

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple de Barcelona ha aprovat una proposició que rebutja la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O, demana la llibertat dels polítics independentistes empresonats i "el lliure retorn" dels que se n'han anat d'Espanya, i defensa el dret d'autodeterminació.

La proposta, que han presentat ERC i JxCat per separat però amb el mateix text, ha estat transaccionada aquest divendres amb BComú, fet que ha permès que prosperi amb els vots d'aquests tres grups.

No obstant això, el text ha comptat amb el rebuig dels grups del PSC, Cs, el PP i BCN Canvi, en una votació que ha dividit el vot del Govern municipal format per comuns i socialistes.

ACORD DE "MÍNIMS"

Els líders d'ERC i JxCat al consistori, Ernest Maragall i Elsa Artadi, han coincidit que el text és de "mínims", tot i que han dit que recull el que pensen el 80% dels catalans, segons ells.

"El que ha passat aquests dies no és el final de res, és el principi de tot. Però tenim un estat cec i sord", ha afirmat Maragall, en relació amb les mobilitzacions després de la sentència.

Artadi ha explicat que alguns regidors constitucionalistes admeten en privat que la condemna als líders sobiranistes és excessiva: "El que molts dieu en privat ens agradaria que ho diguéssiu en públic".

El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha defensat que "mentre hi hagi presos, no arribaran les solucions" al conflicte polític, perquè no s'establirà un diàleg sincer entre les parts, tot i que també ha assenyalat la desorientació del Govern.

El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha assegurat que el judici ha estat transparent i ha dit que les protestes per la sentència són fruit de la "frustració per les mentides de bona part de l'independentisme".

"IMPOTÈNCIA" DE L'INDEPENDENTISME

La presidenta de Cs a Barcelona, Luz Guilarte, ha negat que a Espanya hi hagi presos polítics o exiliats: "Ser independentista no és delicte, però cometre sedició i malversació sí que ho és", ha dit.

Josep Bou (PP) ha dit que la proposició és el resultat de la "impotència i la ràbia" que els produeix el començament de la fi del procés sobiranista, i els ha retret construir el seu relat a força de mentides i ignorància.

PROPOSICIÓ

El document considera que la via penal no és "adequada" per resoldre un conflicte que considera de caràcter polític, i també assegura que el judici s'ha desenvolupat sense les garanties exigibles.

Així mateix, insta les institucions i la societat civil a "buscar solucions per aconseguir la llibertat dels presos polítics", i ha subratllat la regressió de drets i llibertats que pateix Catalunya i la judicialització de la política.

"La resolució del conflicte polític s'ha de canalitzar mitjançant vies democràtiques, el diàleg institucional i l'expressió democràtica de la voluntat ciutadana. Reconeixem que Catalunya té dret a l'autodeterminació", afegeix.

També mostra el seu rebuig absolut a qualsevol forma de violència, i demana vetllar perquè la ciutadania pugui mobilitzar-se contra la sentència, així com traslladar el contingut d'aquesta proposició a la resta d'institucions.