Publicat 03/05/2019 16:55

El ple de Barcelona qualifica d'"arbitrària" l'exclusió de Puigdemont per part de la JEC

Barcelona aprova el pla per reconvertir el Zoo que potencia la conservació i limitar espcies
EUROPA PRESS

Ho fa amb el suport del PDeCAT, BComú, ERC i la CUP i el rebuig de Cs, el PSC i el PP

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició que qualifica d'arbitrria i sense fonament jurídic la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'excloure com a candidats en les eleccions europees l'expresident del Govern Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

La proposta ha estat promoguda pel PDeCAT i ha comptat amb el suport del Govern de BComú i d'ERC i la CUP, mentre que Cs, el PSC i el PP han votat en contra del text, que critica la "vulneració dels drets fonamentals al sufragi passiu i actiu que implica la resolució" de la JEC, que JxCat va recórrer aquest dijous.

També rebutja "la ingerncia de la JEC en el debat polític i el biaix ideolgic de la seva resolució, així com la manca d'imparcialitat en les seves resolucions inadmissibles en un estat de dret", segons la proposició, aprovada en l'últim ple del mandat.

El portaveu municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha dit que la decisió de la JEC només s'explica des d'una voluntat política sectria, i ha agrat el suport a la proposta del que ha anomenat bloc democrtic, després de la qual cosa ha advertit: "Alguns membres d'aquesta Junta Electoral hauran de respondre per prevaricació".

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha sostingut que la resolució de la JEC "té a veure amb l'objectiu del PP i Cs de silenciar una part dels electors catalans", i ha defensat que no existeix cap impediment legal perqu s'hi puguin presentar, per la qual cosa veu evident que hi ha una intencionalitat política.

"El problema és que es volen carregar l'independentisme, i en aquesta voluntat i obsessió s'estan carregant la democrcia, i ens afecta a tots", ha advertit el també advocat i diputat electe al Congrés, que ha qualificat la decisió de la JEC d'aberrant en termes jurídics.

La republicana Trini Capdevila ha subratllat que aquesta resolució suposa "un nou atac a la democrcia i als drets fonamentals de tres persones que pateixen un exili injust", i ha assegurat que la JEC ha deixat de banda la seva neutralitat per convertir-se en una pea més de l'estratgia de l'Estat, segons ella.

Eullia Reguant (CUP) ha avisat que la decisió de la JEC representa una "illegalització selectiva que estableix un greu precedent" per a les properes eleccions, i creu que mereix una resposta collectiva mplia, contundent i sense matisos per part de tots els defensors dels drets collectius.

CS, EL PSC I El PP, EN CONTRA

Marilén Barceló (Cs) ha dit que els tres exclosos es troben a l'estranger per eludir les seves responsabilitats i ha ressaltat que hi podrien concórrer si estiguessin inscrits en el Cens d'Electors Ciutadans Absents (CERA): "Ho poden fer. Per qu no van al Consolat? Que tenen por?", ha ironitzat, perqu podrien ser detinguts.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha ressaltat que els socialistes sempre respecten les decisions judicials i les de la Junta Electoral, i ha recordat que, "en cas de desacord, hi ha una via legal" per recórrer la decisió --cosa que ja ha fet JxCat davant el Tribunal Suprem (TS) i la justícia contenciosa-administrativa--.

El líder municipal del PP, Alberto Fernández, ha coincidit a ressaltar que el posicionament de la JEC ha de respectar-se, i ha acusat els qui han donat suport a la proposta de demanar justícia per de convertir-se en jutge i part, i de "condemnar els instruments i eines que discrepen de les tesis que postulen".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés