Actualitzat 13/11/2014 17:39

Philae pot estar a un quilòmetre del seu destí, però funciona

Lugar de aterrizaje de Philae
Foto: ESA/TWITTER

MADRID, 13 Nov. (EUROPA PRESS)

L'equip de la missió Rosetta de l'Agència Espacial Europea (ESA) ha explicat que els rebots soferts per la sonda Philae, després del primer aterratge, podrien haver-la traslladat a un quilòmetre del seu destí.

   Un dels responsables d'aquesta missió, Jean Pierre Bibring, ha explicat que l'aparell "està molt a prop d'on es volia arribar", però ha reconegut que l'equip treballa per saber el punt exacte on es troba.

   Les dades que han aportat aquest dijous en roda de premsa indiquen que Philae va aterrar "amb gran precisió" al lloc elegit --Agilkia-- i després va patir dos rebots. Segons s'ha desprès de les informacions arribades del motor d'aterratge, el primer dels 'salts' va durar 1 hora i 50 minuts, durant els quals la sonda es va desplaçar a 38 centímetres per segon. El segon bot va ser una mica més petit: es va desplaçar a 3 centímetres per segon durant 7 minuts.

   Aquest descontrol ha provocat també que Philae no estigui col·locada tal com els investigadors esperaven. En aquest sentit, el mànager de l'aterratge al centre de control de l'ESA, Stephan Ulamec, ha indicat que Philae no està en paral·lel a la superfície i que estaria ancorada "només amb dos de les seves potes".

   Ulamec ha indicat que l'equip de la missió està treballant per modificar la posició de la sonda "en les pròximes hores". El cos de l'aparell pot girar fins a 8 graus, cosa que també solucionaria, en part, els problemes relacionats amb la il·luminació.

UNA HORA DE LLUM SOLAR

   La superfície de Philae està recoberta de panells solars amb els quals recull energia per fer el seu treball. L'ESA esperava que les hores de llum estiguessin al voltant de les set. Ara, han reconegut que en el nou lloc d'aterratge només compten "amb una hora".

   Ulamec ha indicat que a l'agenda d'aquests dies està previst optimitzar la il·luminació i canviar l'orientació de Philae, per millorar-ne el rendiment.

   Tot i això, ha indicat que les comunicacions, que al principi eren "inestables", han millorat". "Durant hores hem tingut una connexió perfecta amb la sonda. Després s'ha tornat a perdre perquè l'òrbita estava per sota de l'horitzó una vegada però", ha indicat.

   Actualment, s'està utilitzant una segona bateria que no necessita tanta energia, cosa que ha permès obtenir les primeres dades. "Les condicions no són les ideals, però tots els instruments estan funcionant i molts mesuraments estan en progrés", ha reconegut el científic.

PRIMERES FOTOGRAFIES

   De fet, els científics de l'agència espacial ja han rebut les primeres imatges de la missió. Una, obtinguda des de la nau Rosetta, mostra Philae en la seva nova ubicació i "fent acrobàcies" subjecta per les seves dues potes. Mentrestant, la mateixa sonda ha captat nombroses fotografies, les més destacades són les que recullen el que hi ha 'sota els seus peus' i una altra de l'horitzó. "És la primera fotografia feta des d'un cometa", ha recordat Ulamec.

   Gràcies a elles s'ha pogut saber que l'aterratge s'ha fet en una superfície de material polsegós i que la textura d'aquest cometa és rocallosa amb pols al voltant.

   Els experts han explicat que hi ha més imatges que s'estan processant, tot i que no es podran fer públiques aviat, a causa dels problemes de comunicació existents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés