Actualitzat 19/11/2014 16:15

Philae descobreix gel endurit a 170 sota zero al cometa 67P

Instrumentos a bordo de la sonda Philae
Foto: DLR

MADRID, 19 Nov. (EUROPA PRESS)

La sonda Philae va trobar a la superfície del cometa 67P/Churyumov-Guerassimenko material molt dur, amb una temperatura de 170 graus centígrads sota zero, probablement ric en gel.

   "Això és una sorpresa que no esperàvem trobar, gel amb tal duresa sota de la superfície", ha explicat Tilman Spohn, del Centre Aeroespacial Alemany (DLR), investigador principal per a l'instrument MUPUS, un dels deu emplaçats a bord de la sonda.

   Durant la nit del 13 al 14 novembre del 2014, quan Philae encara tenia bateria per funcionar, l'instrument MUPUS es va desplegar des del mòdul d'aterratge per a taladrar al voltant de 40 centímetres a la superfície del cometa. Això no va tenir èxit, tot i que es va incrementar gradualment l'energia fins al nivell més alt disponible.

   "L'ús de mesuraments comparatius realitzats al laboratori indica que el trepant va haver de trobar una capa dura com el gel sota una gruixuda capa de 10 a 20 centímetre de pols", diu Spohn. El sensor d'infrarojos incorporat a l'instrument va trobar que la capa de recobriment de pols tenia una baixa inèrcia tèrmica. "L'equip creu que sota la capa de pols molt porosa, hi ha gel".

   Aquest gel conté pols i podria fins i tot ser bastant porós, però havent estat sotmès a sinterització tèrmica al llarg de segles i milions d'anys, els seus ingredients han quedat fusionats per repetits canvis de temperatura.

ES TROBA A UN QUILÒMETRE DEL LLOC PREVIST

   Pel que fa al destí final de Philae, és probable que almenys estigui a un quilòmetre de distància de la posició de destí, probablement davant d'una paret composta de gel.

   L'equip de control, tot i això, va poder treballar de manera fiable amb els 10 instruments a bord del mòdul d'aterratge i obtenir dades. "Estem molt contents perquè hi havia molts mesuraments, i que poden ser utilitzats actualment en el procés d'anàlisi de les dades", diu Spohn. Entre les dades recollides, figura la detecció de molècules orgàniques a l'atmosfera del cometa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés