Actualitzat 03/05/2013 16:41

Pere Riera porta al TNC la seva visió humana del bombardeig feixista sobre la Barcelona del 1938

Presentación de 'Barcelona' de Pere Riera
EUROPA PRESS

BARCELONA 3 maig (EUROPA PRESS) -

El dramaturg Pere Riera pujarà als escenaris del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) fins al 22 de juny 'Barcelona', la seva aproximació més humana als bombardejos aeris sobre Barcelona per part de l'aviació feixista italiana del 17 de març del 1938 contra objectius civils en plena Guerra Civil espanyola, i cap als que Riera mira des del revulsiu de la vida davant de la mort.

En roda de premsa, Riera ha explicat que l'obra la va escriure pensant en els seus protagonistes, Emma Vilarassau i Míriam Iscla --que mai havien treballat juntes--, que encarnen dues amigues que es retroben en la maduresa, una artista que torna a Espanya en plena guerra, i l'altra, una dona que opta per quedar-se.

Tot i això, es tracta d'una obra "molt coral" amb vuit personatges interpretats també per Anna Moliner, Jordi Banacolocha, Pep Planas, Pepa López, Carlos Cuevas i Joan Carreras, els qui donen vida a la família Vila, que no té una inclinació política única i entre els qui es troba un ventall d'opcions.

Repartida en tres actes en un format clàssic, l'espectacle transcorre durant una sola jornada, en què, a més de l'estrèpit de les bombes, els personatges tracten d'aïllar-se i evadir-se amb balls, cançons, tocs d'humor i sarcasme, un "contrapunt" que reflecteix la necessitat de seguir vivint.

"La pulsió de la vida és més radical com més a prop està la mort", ha resumit Riera, qui ha insistit que es tracta d'una obra molt lluminosa i vital allunyada del drama i que empatitza amb tots els personatges.

De fet, ha rebutjat pretensió documental, històrica, ni politització, i, "subtilment", ha col·locat cadascun dels personatges en un rol, oferint diferents visions d'aquell punt sense retorn que va representar la Guerra Civil, quan havia els qui advocaven per resistir i els qui demanaven a crits un cessament de les hostilitats.

EN UNA CASA BURGESA

L'ambientació remet a l'època, sense ser una calcomania de les fotos en sípia, ha dit Riera, que ha revelat que tota l'obra transcorre a l'interior d'una casa burgesa de la zona alta per la qual han passat ja anteriorment els anarquistes.

El director artístic del teatre, Sergi Belbel, ha exalçat que aquesta és una obra digna de representar-se a la Sala Gran, i que a més entronca "com una baula" amb una tradició teatral perduda després de molts anys a causa de la Guerra Civil, que ens ha fet oblidar episodis com aquest.

En aquest sentit, Riera ha avisat que moltes de les frases que ha escrit per a aquesta obra ressonen en els dies actuals, el que li fa estar espantat com a ciutadà: "Fa 70 anys ens van fer el mateix que ara: s'ho van carregar tot".