Actualitzat 24/12/2015 11:53

Per Nadal, no discuteixis de política

Pelea, discusión, pareja
FLICKR/ULISSE ALBIATI/CC BY-SA 2.0

MADRID, 24 Des. (INFOSALUS) -

   Els debats sobre política sempre han estat un dels principals motius de discussió entre les persones ja que, sovint, s'intenta imposar la ideologia de l'un sobre la de l'altre. Unes converses que encara cobren més força quan s'acosta, o s'ha passat, per un període electoral.

   "Parlar de política funciona com un catalitzador que fa que la discussió arribi abans. Té a veure amb el típic sentiment de pertinença i de grup que separa les famílies, i s'arriba a resultats més radicals quan es parla de política. A més, si es tracta d'una reunió familiar on l'alcohol estigui present és possible que es radicalitzi encara més, ja que és un altre disparador de conflictes", ha comentat la psicòloga clínica Amaya Terrón.

   Per això, i amb motiu que a les eleccions generals celebrades diumenge passat han obtingut molts vots formacions polítiques de diferents ideologies, l'experta ha elaborat un decàleg per evitar discussions sobre política per Nadal:

   1.- No consisteix en evitar o eliminar la política dels nostres temes de conversa. Parlar de política és molt interessant, ens aporta moltes idees noves i ens permet conèixer millor les persones i el que pensen. En la mesura del possible, però, intenta posar límits i si el tema frega la vessant emocional, o si notes incomoditats, al·lusions personals o sortides de to, talla la conversa.

   2.- És millor no parlar de partits polítics, sinó d'idees i ideals polítics. Si ho féssim ens adonaríem de com de propers som pel que fa a les idees i de com ens allunyen els partits, els prejudicis i els grups i la seva identificació personal. El "si no ets del meu equip estàs en contra meva" no és correcte i és una creença errònia. Consisteix a parlar d'idees, no d'equips guanyadors.

   3.- Fomenta l'empatia. Posar-se al lloc de l'altre, entendre el que ha viscut i per què pensa el que pensa és un exercici molt interessant.

   4.- Escolta per entendre i no per respondre o refutar. A vegades no és el tema en si, sinó les ganes que tenim de discutir, i aprofitem l'eina que sempre funciona: la política.

   5.- No t'ho prenguis com una qüestió personal ni aprofitis l'ocasió per fer critiques personals. No cal transgredir l'opinió política amb les picabaralles personals.

   6.- Enfoca d'una altra manera les idees que sàpigues que prèviament han suscitat tibantors sense arribar a resultats. Si no es fa res diferent no es poden esperar resultats diferents, i si una vegada va sortir malament, si fem el mateix, tornarà a passar.

   7.- En la mesura del possible, es recomana no barrejar alcohol amb converses que tendeixin a tocar la part emocional, perquè la desinhibició del moment pot donar lloc a conflictes emocionals difícils de solucionar.

   8.- Si volem evitar una conversa, haurem d'esperar que acabin de parlar per no ferir o ser ofensius i després canviar de tema. Deixa la conversa per un altre moment.

   9.- A vegades, no reaccionar ni respondre és la millor manera perquè el temps dilueixi el tema de conversa i es passi automàticament a un altre pel qual sí que es rebi un 'feedback'. Cal ser curosos amb aquesta tècnica, ja que mal utilitzada pot ferir la persona perquè es pot sentir ignorada.

   10.- Si això no és possible i ja estem cremats i el conflicte i el mal ambient s'han apoderat de la vetllada, aprèn de l'error i no el tornis a cometre. A la propera reunió prohibeix els temes de política.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés