Publicat 19/12/2021 13:05CET

El PEMB aposta per un pla estratègic que generi oportunitats per a la regió metropolitana

Imágen de Barcelona d'arxiu
PEMB

Oriol Estela vol que el 'Compromís Metropolità' no sigui "una carta als reis" sinó que inclogui compromisos

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha apostat per impulsar un pla coordinat amb tot el territori que generi oportunitats per a la regió metropolitana i que estigui centrat en la reducció de les desigualtats i en la cohesió social i ambiental.

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela, ha explicat en una entrevista a Europa Press que la clau i el motor d'aquest pla estratègic, l'horitzó del qual és el 2030, és convertir la regió metropolitana en "un motor d'un espai molt més ampli" que d'oportunitats al conjunt del territori.

Després de 30 anys de la seva constitució, el PEMB es troba ara en un nou procés de reflexió, el 'Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030', per elaborar l'estratègia que ha de definir els grans reptes urbans del segle XXI, i que preveuen presentar al juny del 2022.

Estela ha defensat la necessitat d'incorporar el discurs metropolità en els diferents àmbits de la societat i, mitjançant aquest procés, establir un seguit de missions sobre les quals els diferents municipis puguin treballar conjuntament per dotar la regió de més protagonisme.

En aquest sentit, el coordinador general del PEMB creu que "no està en la visió de la gent la idea de metròpoli i no estarà fins que es voti algú que sigui representant d'aquest espai", per la qual cosa ha insistit que queda feina per fer.

COMPROMISOS DESPRÉS DEL PLA

Sobre el Compromís Metropolità 2030, Estela ha assenyalat que no volen que sigui "només un pla, una carta als reis, sinó que darrere hi hagi compromisos concrets, de tota mena" que puguin incorporar tant les institucions com la ciutadania.

Per a això, han organitzat cicles metropolitans per consensuar les missions a tenir en compte i aconseguir que la regió metropolitana "sense un govern darrere, pugui funcionar de manera coordinada, sense competència i que hi hagi col·laboració" perquè hi hagi oportunitats a tot el territori.

Així, confia que aquestes missions puguin provocar el compromís del territori: "No es podrà considerar un fracàs perquè en aquesta escala territorial no s'està fent res de manera compartida i, si podem fer un parell de coses treballant conjuntament, ja serà un gran pas".

Estela ha avançat que les missions estaran relacionades amb qüestions com l'accés a l'habitatge, l'alimentació, l'emancipació dels joves, la solitud de la gent gran i sobre garantir l'accés a l'aigua, entre d'altres.

OBJECTIUS "VÀLIDS" PER LA COVID

Davant la irrupció de la pandèmia i el canvi de prioritats que aquesta ha provocat, Estela ha assegurat que "tot i que les circumstàncies canviïn, l'objectiu del PEMB contínua sent vàlid" perquè la idea de les missions és també ajudar a superar els canvis.

En aquest sentit, preguntat sobre l'afectació que ha tingut la covid en la definició del pla estratègic, ha explicat que la pandèmia ha provocat que certes qüestions es repensin i modulin més, abans d'aplicar-les de manera immediata, com podria passar anteriorment.

Sobre com es poden beneficiar els projectes sortints del Compromis Metropolità dels fons europeus Next Generation, creu que els ajudaran i ha apostat per agrupar estratègies per optar a aquests fons perquè es beneficiïn tots els territoris i no únicament l'àrea metropolitana, que veu "més gran i potent".

De fet, ha explicat que han consultat als ajuntaments i administracions quines són les prioritats respecte als fons i quins projectes estan pensant presentar, cosa que "ha reforçat més la idea que no pot ser" que els ajuntaments que tenen idees semblants no tinguin una estratègia compartida.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés