Publicat 12/03/2014 13:44

Pasqual dirigeix 'El caballero de Olmedo' al Lliure com un "al·legat" contra la intolerància

El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

El director teatral Lluís Pasqual dirigeix al Teatre Lliure 'El caballero de Olmedo', de Félix Lope de Vega, en una adaptació feta per ell mateix com un "al·legat a la intolerància", i interpretada per La Kompanyia Lliure i la Joven Compañía Nacional del Teatro Clásico, a més de la veterana Rosa Maria Sardà.

Segons ha explicat en roda de premsa Pasqual, la seva versió, feta a partir de la de Francisco Rico, és "un relat èpic" que, a més, succeeix molt a prop dels espectadors, amb una història molt elemental que tracta sobre dues poblacions pròximes, Olmedo i Medina, i d'un cavaller que s'enamora d'una noia --malgrat estar ella promesa amb un altre home--, que mata el cavaller d'Olmedo amb el pretext de ser d'un altre poble.

Aquest succés motiva que el rei ordeni als seus súbdits portar un distintiu per diferenciar els pobles d'origen, el que proporciona reflexions per a l'actualitat, ha anotat Pasqual, i que també ha assegurat que aquesta obra és el gran poema de l'absència de l'amor.

Pasqual ja havia dirigit aquesta obra el 1992 a la Cour d'Honneur del Palacio de los Papas d'Avinyó en francès i amb una traducció del poeta Zéno Bianu, on li van quedar ganes de respirar l'obra en el seu idioma original, ha dit, pel que han hagut de passar 20 anys.

"LLETRES MOLT GRANS"

Pel director, Lope de Vega és "un poeta popular amb lletres molt grans i majúscules" per a tots els públics, tot i que ha remarcat la dificultat del seu muntatge, al caldre de tot per a recrear-ho, fins i tot esgrima.

Respecte a la seva interpretació en versos, Pasqual ha lamentat que "sempre es fa una qüestió del vers", però ha reivindicat que és un mitjà d'expressió, tot i que al principi es presenti com alguna cosa espinosa.

"Lluís, a més de director, ha fet de mestre", ha explicat Rosa María Sardà, que ha assegurat que tenen en comú una fe pel teatre, i ha apuntat que ella mai havia interpretat un clàssic en vers.

Sardà interpreta en aquesta obra el paper d'una celestina "bruixa, molt simpàtica amb els seus clients, i amb uns interessos que ho són tot per a ella".

OBRA AMB JOVES

La directora de la Compañia Nacional del Teatro Clássico, Helena Pimenta, ha assegurat que una de les coses que més la va emocionar d'aquest projecte és que fora un treball amb joves, una cosa important, com una forma de trobar camins per a la gent més jove.

Aquesta obra és una coproducció del Lliure i de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, i es va interpretar al teatre Pavón de Madrid el mes de febrer passat, i estarà al Lliure de Barcelona des d'aquest dijous i fins al 13 d'abril amb una escenografia senzilla, a base de cadires.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés