Publicat 21/07/2020 18:18CET

El Partit Socialdemòcrata d'Andorra pregunta per la intercepció de comunicacions

El conseller general socialdemòcrata, Roger Padreny, de vaig piular darrere del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.
EDUARDCOMELLAS.COM / EDUARD COMELLAS

El grup líder de l'oposició demana els protocols d'ús i el contracte del sistema

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El Partit Socialdemòcrata d'Andorra, líder de l'oposició, ha entrat a tràmit parlamentari una demanda d'informació i una bateria de preguntes relacionades amb la intercepció de comunicacions, ha informat en un comunicat aquest dimarts.

Les preguntes sorgeixen per la renovació del contracte d'evolució i manteniment del sistema d'intercepció legal signat entre l'empresa pública de telecomunicacions, Andorra Telecom, i l'empresa Excem Grup 1971 fins a març del 2024 i per un import de 999.854 euros.

"Tenint en compte que el contracte fa referència a un objecte delicat, com són les comunicacions particulars, considerem que és necessari que hi hagi el màxim de transparència i s'expliqui i es faci pública tota la documentació referent a la contractació sobre la intercepció de les comunicacions", ha justificat el conseller general responsable de la petició d'informació, Roger Padreny.

Padreny ha demanat, d'una banda, que es faciliti el contracte renovat i també aquells extingits signats per Andorra Telecom i Excem Grup 1971, i, en paral·lel, ha formulat una bateria de preguntes "per aclarir tant el protocol de funcionament com l'ús de la maquinària i el programari que permet interceptar les comunicacions".

LES PREGUNTES

La primera pregunta es refereix a conèixer els motius que han portat a l'empresa de telecomunicacions a renovar el contracte, quin és l'amortització actual de la maquinària i els dispositius utilitzats per a interceptar les comunicacions, així com del programari.

El parlamentari socialdemòcrata també ha preguntat per quantes vegades s'han utilitzat els dispositius d'intercepció de les comunicacions des que es va posar en funcionament el sistema i "quins perfils o casuístiques han estat objecte o subjecte de la intercepció de les comunicacions", recull la nota de premsa.

D'altra banda, es demana per què es va decidir situar dos dispositius separats físicament --un a les dependències d'Andorra Telecom i l'altre al Despatx Central de la Policia-- i com funciona la relació entre aquests.

El Partit Socialdemòcrata s'interessa, a més, per les persones que "tenen accés a l'ús d'aquests dispositius i quin és el marc legal que els empara en la utilització, així com pel funcionament del procediment habitual d'ús i quins són els protocols d'actuació".

En definitiva, se cerca que "s'expliqui públicament quin ús es fa de les dades gravades i qui té accés a aquestes dades", ha resumit Padreny.

Les últimes qüestions fan referència a l'emmagatzematge dels enregistraments realitzats i les dades recollides i el termini màxim en què s'eliminen.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés