Publicat 8/5/2019 22:51:34 +02:00CET

El Parlament rebutja demanar a l'Estat que permeti als ajuntaments limitar el preu del lloguer

David Zorrakino/Europa Press

Comuns i CUP voten a favor, JxCat i PP en contra, i Cs, ERC i PSC s'abstenen

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una moció dels comuns que instava el Govern a fer les gestions necessàries davant l'Estat per permetre "als ajuntaments amb demanda habitacional acreditada" limitar les pujades del preu dels lloguers.

La iniciativa ha comptat amb el vot a favor dels comuns i la CUP, mentre que JxCat i el PP han votat en contra i Cs, ERC, PSC-Units s'han abstingut, per la qual cosa ha moció ha decaigut.

Un altre punt de la moció demanava al Govern comprometre's a "revertir els processos de mercantilización de l'aigua per recuperar-los com a serveis d'interès general, sota una gestió transparent i participativa", i també ha estat rebutjada amb els vots a favor dels comuns i la CUP, en contra de Cs, JxCat, ERC i el PP, i l'abstenció del PSC.

Aquesta ha estat una de les tres mocions sobre l'administració local i els ajuntaments que s'han votat en aquest ple, que se celebra just abans de començar la campanya de les eleccions municipals del 26 de maig.

MOCIÓ DEL PSC

Una d'aquestes mocions era del PSC, que demana al Govern promoure una nova llei de governs locals i de finançament local després de les eleccions i que compti amb el consens de les entitats municipalistes i aquest punt ha estat aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte l'abstenció de la CUP.

La proposta també insta l'Executiu a reconèixer "l'obligació" de pagar les subvencions als 36 ajuntaments catalans que van presentar una reclamació pel deute contret per la gestió del servei de les guarderies del municipi, com estableix una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i aquesta qüestió ha tingut el suport unànime de totes les formacions.

En aquest sentit, reclama que el Govern efectuï "de forma immediata, un calendari de pagament i de restitució dels saldos pendents per concepte del finançament retardat de les partides destinades" a les guarderies municipals.

MOCIÓ DE CS

L'altra moció sobre el món local estava presentada per Cs i s'ha aprovat exigir al Govern adquirir el "compromís inequívoc" d'exercir plenament les seves competències que tenen vinculació amb l'àmbit local i dotar-les de partides suficients.

A més, defensa que el Govern efectuï el pagament del "deute acumulat que manté actualment la Generalitat de Catalunya amb els ajuntaments".

En un altre punt demanava que el Govern no destini els seus recursos públics a "entitats separatistes com l'AMI, vulnerant així la neutralitat política, la garantia del pluralisme polític i les pròpies competències municipals", però ha estat rebutjat amb el vot favorable de Cs, PSC i PP, i en contra de JxCat, ERC, comuns i la CUP.