Actualitzat 04/09/2014 19:05

El Parlament investigarà el patrimoni ocult de Pujol amb els vots en bloc de l'oposició

Fachada del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

Camacho vol un ple extraordinari el setembre per donar llum verda a la comissió

BARCELONA, 4 set. (EUROPA PRESS) -

El Parlament aprovarà investigar el patrimoni ocult de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb els vots en bloc de tots els grups de l'oposició, després que PP, PSC i C's recolzin la petició de comissió d'investigació impulsada per ERC, ICV-EUiA i la CUP.

Tot i que els populars van registrar també la creació d'una comissió semblant --amb la firma de C's--, han anunciat que donaran suport a la d'ERC, ICV-EUiA i la CUP, que, amb PSC i C's, sumaran els 68 diputats que es necessiten com a mínim perquè una de les dues pugui constituir-se.

Els grups no poden crear aquesta comissió automàticament sense passar pel ple perquè ja van esgotar aquesta via en impulsar el juliol la comissió d'investigació sobre Spanair, així que ja no poden fer servir aquesta via fins l'any 2015.

La proposta que tirarà endavant planteja avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les modalitats de frau, evasió i elusió fiscal que hagi pogut haver; determinar les pràctiques de corrupció en contractació i concertació públic-privada, i "descobrir les responsabilitats polítiques i instruccions en les últimes dècades".

La petició contrasta amb la del PP, que pretenia centrar-la a investigar l'existència de comptes bancaris en paradisos fiscals a nom de càrrecs i excàrrecs públics de la Generalitat, el seu enriquiment il·lícit i/o el cobrament de comissions il·legals.

Tant els ecosocialistes com la CUP han expressat la seva voluntat que la comissió sigui una realitat com més aviat millor i s'han mostrat disposats a que hi compareguin responsables polítics de qualsevol partit.

Els socialistes ja han anunciat el seu suport a qualsevol iniciativa en forma de comissió que serveixi per aclarir els fets confessats per Pujol, i han destacat que no tenen cap problema que hi passin dirigents del seu partit.

C's també han manifestat la seva voluntat que la comissió tiri endavant, per la qual cosa també hi donaran suport, malgrat el seu enuig per no haver-la pogut signar la petició en registrar-se al Parlament --com van fer amb la del PP-- per exprés desig dels impulsors de la iniciativa.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat aquest dijous a la resta de l'oposició que avalin la celebració d'un ple extraordinari el setembre per donar llum verda definitivament a la comissió i, així, que pugui començar els seus treballs ja a l'octubre.

"No entenem com alguns volen fer un ple extraordinari per a la llei de consultes i volen dilatar la comissió d'investigació", ha sentenciat en roda de premsa la líder popular en al·lusió a CiU.

OBRE LA PORTA A COMPARÈIXER

Camacho ha obert la porta a comparèixer a la comissió si alguns grups ho demanen per l'assumpte de l'espionatge polític de Mètode 3 --un cas del qual sempre s'ha declarat víctima--, tot i que ha afegit que aleshores ha d'anar "tothom", en al·lusió a altres persones que s'hi han vist implicades, com l'exdirector general de presons de la Generalitat Xavier Martorell.

També ha advertit que la compareixença de Jordi Pujol a la comissió és insuficient, per la qual cosa citaran altres càrrecs del partit i també empresaris presumptament relacionats amb pràctiques irregulars com les comissions a partits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés