Publicat 18/6/2020 21:06:44 +02:00CET

El Parlament demana mesures per erradicar actuacions policials "de caràcter racista"

Ple del Parlament de Catalunya.
POOL

Vol que el Govern tanqui els CIE i regularitzi a persones en situació irregular

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que demana impulsar mesures efectives de prevenció, control i erradicació d'actuacions policials "de caràcter racista, que incompleixen els codis d'ètica policial i es converteixen en una vulneració de drets fonamentals i violència institucional".

Aquest punt de la moció, aprovat amb el suport de tots els partits excepte l'abstenció del PP, també demana "formació dels cossos de seguretat per acabar amb les identificacions i detencions arbitràries cap a persones racialitzades o en situació administrativa irregular".

La moció ha incorporat aquests punts --inicialment no previstos-- després de que es fes públic aquest dilluns l'àudio de la detenció d'un jove en 2019, denunciada per SOS Racisme, en la qual agents criden 'mico' i 'negre de merda' a l'afectat.

El Jutjat d'Instrucció 5 de Manresa (Barcelona) investiga sis agents dels Mossos per aquests fets per un presumpte delicte de lesions i contra la integritat moral, i els sis han estat apartats de les tasques de carrer fins que s'aclareixin els fets i la implicació de cadascun en aquests.

Amb l'abstenció de Cs i el PP, el ple ha demanat obrir expedient als agents i adoptar mesures cautelars que suposin la retirada de funcions de treball de carrer, alguna cosa que ja ha fet el Govern, al que s'insta a "actuar amb contundència en tots els casos de denúncies per actuacions racistes per part de treballadors públics".

La moció defensa actuar d'ofici en casos en què agents puguin incórrer en faltes molt greus del règim disciplinari del cos, "especialment per actuacions que signifiquin una discriminació" per qualsevol condició o circumstància personal o social, que han recolzat tots els grups excepte el PP, que s'ha abstingut.

Amb l'abstenció del PP i també de Cs, rebutja "les actuacions policials d'alguns membres dels diversos cossos de seguretat cap a persones racialitzades que s'han produït durant les restriccions en la mobilitat establertes per l'estat d'alarma" pel coronavirus, que creu que ha agraviat discriminacions.

REGULARITZACIONS I CIE

Amb el rebuig del PP i l'abstenció de Cs i PSC-Units, el ple ha reclamat al Govern central la regularització de persones en situació irregular, "com han fet altres països de la UE, que ja han dut a terme amplis processos de regularització per garantir els drets a totes les persones que han contribuït de forma invisible a superar la crisi de Covid-19".

També ha reclamat a l'Executiu de Pedro Sánchez tancar de forma definitiva els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), ja que suposen un "internament forçós injustificat i, com s'ha vist durant els mesos en què han estat tancats, innecessari, que perpetua una expressió de racisme institucional i estructural", davant el que s'han oposat Cs, PSC-Units i el PP.

Planteja que, mentre els CIE segueixin oberts --inclòs el de la Zona Franca de Barcelona--, el Govern treballi per "garantir els drets de les persones internes, com l'accés a assistència jurídica gratuïta i la denúncia de possibles vulneracions de drets".

Per unanimitat, ha instat el Govern a impulsar un pla de xoc per a processos de regularització dins de les seves competències; contribuir a crear una cooperativa que permeti la regularització de treballadors de cures; impulsar polítiques d'ocupació, i promoure un pla perquè migrants solos d'entre 18 i 21 anys puguin accedir a la inserció laboral, entre unes altres.

A més, el ple ha manifestat la seva "preocupació davant l'augment d'actituds xenòfobes i del discurs d'incitació a l'odi dirigit a persones migradas i racialitzades, encoratjades per partits d'extrema dreta, organitzacions i agrupacions de caràcter violent i racista", i defensa una llei d'igualtat de tracte per protegir millor els drets de la ciutadania.

Contador