Actualitzat 17/06/2015 11:23

El nucli de la Terra conté el 90% de sofre del planeta

Capas de la Tierra
Foto: KELVINSONG/WIKIPEIDA

MADRID, 17 Juny (EUROPA PRESS) -

   Una nova investigació confirma que el nucli de la Terra conté grans quantitats de sofre, que s'estima que podrien ser de fins a 8,5 x 1018 tones.

   Això és prop de 10 vegades la quantitat de sofre de la resta de la Terra, amb base a les estimacions més recents, i prop del 10% de la massa total de la Lluna.

   Aquesta és la primera vegada que els científics tenen evidència geoquímica concloent de l'existència de sofre al nucli de la Terra, fet que dóna pas a la teoria que la Lluna es va formar per un xoc d'un cos de mida planetària amb la Terra.

   El nucli de la Terra comença a 2.900 quilòmetres sota els nostres peus, per la qual cosa és impossible investigar-lo directament. Tot i això, un grup internacional de científics ha estat capaç de desenvolupar mètodes geoquímics indirectes per mostrar la composició del nucli, com es detalla a la revista 'Geochemical Perspectives Letters'.

   L'investigador principal, Paul Savage, del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Durham, al Regne Unit, explica: "Els científics sospiten des de fa temps que hi ha sofre al nucli, però aquesta és la primera vegada que en tenim evidència geoquímica sòlida per donar suport a la idea".

   Durant molt de temps s'ha sabut que el nucli de la Terra és massa lleuger per estar fet només de ferro i níquel i se suposava que el nucli contenia altres elements més lleugers, com sofre, silici, oxigen i carboni. Tot i això, donada la profunditat del nucli, ha estat impossible de confirmar directament.

   Afortunadament, un cataclisme en la història llunyana --quan la Terra va topar amb un altre cos de la mida d'un planeta, i es va arrencar la part que es va convertir en Lluna-- va deixar una empremta, que ha estat utilitzada per confirmar el contingut bàsic.

   Els investigadors creuen que l'impacte de la col·lisió va fondre el mantell de la Terra, la gran capa intermèdia entre el nucli i l'escorça, i va permetre que un líquid ric en sofre s'hi formés. Si bé una part d'aquest líquid es va perdre en l'espai, probablement, una altra part es va enfonsar en el nucli.

   La clau per confirmar-ho rau en el mesurament de les proporcions d'elements d'isòtops (àtoms d'un mateix element amb masses lleugerament diferents) al mantell i en la comparació amb certs meteorits, que es creu que són les millors parelles de la composició original de la Terra.

   A causa de a la variabilitat en la composició del mantell, és difícil treure conclusions fermes a partir del mesurament de sofre directament, així que els investigadors van decidir analitzar el coure del mantell i l'escorça de la Terra, ja que el coure està sovint lligat amb el sofre.

   Savage destaca: "Aquest estudi és el primer a mostrar evidència geoquímica clara que un líquid sulfur es devia separar del mantell al principi de la història de la Terra i, molt probablement, va penetrar en el nucli. Estimem que la quantitat de sofre al nucli és enorme, prop de 8.5 x 1.018 tones, el que per donar una idea de l'escala és prop del 10% de la massa de la Lluna. A més, el treball afegeix pes a la teoria que la Lluna es va formar a través d'una col·lisió entre la Terra i un altre cos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés