Publicat 10/04/2014 14:20

Una nova tècnica prediu els efectes de la radioteràpia per a càncer de pròstata

Hospital del Mar de Barcelona
HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

Una nova tècnica desenvolupada pel servei d'Oncologia Radioterápica i Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar i del de l'Esperança de Barcelona permet predir els efectes secundaris de la radioteràpia aplicada a pacients amb càncer de pròstata, ha informat aquest dijous Hospital del Mar en un comunicat.

La tècnica, que publica la revista científica 'International Journal of Radiation Oncology Biology Physics', consisteix a introduir 'in vitro' la mort cel·lular de limfòcits T per radiació, el que anticipa els efectes secundaris i permet "individualitzar el tractament i adaptar-lo a cada pacient", a més de ser un bon indicador de supervivència.

Els investigadors van extreure mostres de sang en els pacients abans del tractament radioteràpic i les van sotmetre als limfòcits T de les mostres en un procés de mort cel·lular radioinduïda.

Els resultats de l'estudi, que ha comptat amb 214 pacients, han demostrat que els pacients amb baix percentatge de mort cel·lular induïda per radiació tenen més risc de presentar efectes secundaris davant del tractament radioteràpic, segons explica el cap d'Oncologia dels dos centres, Manel Algara.

El càncer de pròstata respon habitualment bé a dosis elevades de radiació, de manera que si s'identifica de manera prèvia els pacients que tenen un alt risc de toxicitat davant d'aquests tractaments, es podran abordar amb formes alternatives.

L'estudi també ha constatat que quan el percentatge de mort cel·lular radioinduïda és menor al valor mitjà hi ha més probabilitat de mort, si bé és un resultat preliminar que cal confirmar amb nous estudis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés