Actualitzat 10/12/2015 11:36

No estàs sord, estàs concentrat

MADRID, 10 Des. (EUROPA PRESS)

   Un estudi de la University College de Londres (UCL), al Regne Unit, ha analitzat el fenomen sensorial pel qual hi ha sons que a vegades passen desapercebuts per a algú que està concentrat observant alguna cosa, segons els resultats que publica la revista 'Journal of Neuroscience'.

   La causa d'aquesta 'sordesa' momentània en fer una tasca visual, segons els autors, podria ser el fet que els sentits de la vista i l'oïda comparteixen un recurs neuronal limitat.

   En la investigació van participar 13 voluntaris que es van sotmetre a escàners cerebrals mentre estaven concentrats en una tasca visual exigent, fet que va demostrar com la resposta del cervell a sons a nivells normals es reduïa de manera significativa.

   L'examen de la capacitat auditiva d'aquests voluntaris per detectar sons durant l'esmentada tasca visual també va mostrar una major taxa de fracassos en detectar sons, tot i que aquests eren clarament perceptibles i els mateixos participants els identificaven quan la tasca visual era més fàcil.

   "Aquest treball experimental és una forma d'establir un fenomen causa-efecte. I veiem que quan els voluntaris realitzaven la tasca visual exigent, no eren capaços de sentir sons que normalment senten", ha explicat Maria Chait, una de les autores de l'estudi.

   Aquesta mena de "sordesa per falta d'atenció", en què una persona no s'adona dels sons perquè està concentrat en una altra tasca, ja s'havia observat en investigacions prèvies. Tot i això, és la primera vegada que s'analitza l'activitat cerebral en temps real per conèixer els mecanismes cerebrals implicats en la seva aparició.

   "És una experiència habitual en la vida quotidiana, i ara sabem per què", ha afegit Nilli Lavie, que reconeix que això explicaria per què a vegades una persona no sent el metro o l'autobús quan està concentrat en la lectura d'un llibre o amb el seu telèfon mòbil. Tot i això, ha afegit, podria tenir conseqüències més greus en altres situacions, com per exemple, que un cirurgià concentrat en el seu treball no sigui capaç de sentir els senyals que li transmet el seu equip.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés