Actualitzat 21/09/2018 10:00

Netflix aborda "objectivament" la realitat política catalana en el documental 'Dos Cataluñas'

Els directors de 'Dos Catalunyes', Álvaro Longoria i Gerardo Olivares
EUROPA PRESS

Narra l'1-O, les eleccions del 21-D i l'aplicació de l'article 155

BARCELONA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

Netflix ha abordat "objectivament" la situació política catalana en el documental 'Dos Cataluñas', en el qual narra episodis succeïts en els últims mesos com la jornada de l'1-O, les eleccions del 21-D i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que estarà disponible a partir del 28 de setembre per 130 milions d'abonats en 190 països i subtitulat en 42 llengües.

"Hem volgut prendre una perspectiva des de fora i escoltar a tothom", ha explicat un dels directors del documental, Álvaro Longoria, en una trobada amb els mitjans.

Durant dues hores, la producció dóna veu a diferents personalitats que reflexionen sobre el conflicte polític, sense un relat cronològic i des de diferents àmbits.

Participen, per exemple, els periodistes Iñaki Gabilando i John Carlin, a més dels polítics catalans que van concórrer en les últimes eleccions autonòmiques com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier Domènech.

També, personalitats com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans; l'actual ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, i l'excap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas.

"COM SI UN EXTRATERRESTRE VINGUÉS"

Longoria ha ressaltat que han intentat mostrar la política catalana de manera objectiva i per a tots els públics, tant el nacional com l'internacional: "Com si un extraterrestre vingués aquí i intentés explicar el que passa", i ha detallat que la idea va sorgir després de l'enrenou internacional de l'actuació policial durant l'1-O.

En paraules d'un altre dels seus directors, Gerardo Olivares, "feia falta explicar el que passava intentant que cadascú es posés en les sabates del que pensa diferent", i donant cabuda a tothom perquè l'espectador obtingui les seves pròpies conclusions, sense imposar gens.

Per la seva banda, el productor, Rafael Portela, ha explicat que han utilitzat imatges de més de 40 mitjans, tant nacionals com a internacionals, així com arxius propis i vídeos de particulars per il·lustrar cadascuna de les qüestions tractades.

ENTREVISTAR Als EMPRESONATS

També han detallat que el documental és producte de gairebé set mesos d'edició, ja que no volien tancar-ho fins que hi hagués un nou president de la Generalitat, que conté 85 entrevistes i que van intentar conversar amb els polítics sobiranistes empresonats, encara que van aconseguir parlar amb alguns d'ells en sortir de presó durant la campanya electoral catalana.

"En un moment en el qual semblava que Oriol Junqueras anava a sortir de la presó, pactem amb ERC acompanyar-l'ho en el seu trasllat des d'Estremera a Barcelona", ha desvetllat Olivares, i ha lamentat no haver pogut obtenir el seu testimoniatge ni el d'algun dels empresonats.

Així i tot, l'equip s'ha mostrat satisfet del resultat final: "Amb els mitjans de comunicació tot se simplifica i el documental et permet aprofundir, entrar en el tema i formar-te una opinió", han afirmat.

DOS BLOCS ENFRONTATS

Respecte al títol, han indicat que volien expressar la idea que a Catalunya hi ha dos blocs enfrontats políticament, que és a una de les conclusions a les quals han arribat: "És cert que no només hi ha dos 'Catalunyes', n'hi ha moltes més, però sí que és veritat que hem vist dues posicions enfrontades".

I han afirmat: "Veient la situació des de fora, lo lògic és que la solució passi per un diàleg".