Actualitzat 09/02/2015 15:36 CET

Neix CUP-Capgirem Barcelona, el codi ètic del qual impedeix exercir més de dos mandats

Presentación de la candidatura CUP Capgirem Barcelona
Foto: RUGS

No hi ha hagut acord amb Guanyem pels seus models de finançament i per la inclusió d'ICV

BARCELONA, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de l'III trobada Popular Municipalista de Barcelona, del qual forma part la CUP, Pepe Castelltort, ha revelat aquest dilluns el nom sota el qual es presentaran a les eleccions municipals --CUP-Capgirem Barcelona-- i un codi ètic que, a falta de ser ratificat, no permetrà que els seus càrrecs exerceixin més de dos mandats per impedir la "professionalització de la política".

   En un roda de premsa a la plaça Catalunya, el portaveu --que ho serà fins al 28 de febrer, quan es presenti la llista-- ha explicat que el nom es va decidir en un "procés participatiu obert" en què es van emetre 1.400 vots de manera directa i virtual, per a una candidatura a la qual donen suport: En Lluita, Lluita Internacionlaista, Endavant, Arran, Coordinadora Obrera Sindical (Cos), la CUP, Sindicat d'Estudiants, Pirates de Catalunya i els Verds Alternativa Verda.

   El seu programa polític, que emana de la trobada municipalista, marca una radicalització democràtica que aposta per la presa de decisió extramurs de l'Ajuntament i al marge dels lobbies empresarials, "per descentralitzar la política" i portar-la als barris; es posiciona a favor que el sector públic tingui un paper fonamental en l'economia i proposa un foment de l'ocupació d'acord amb l'economia social i solidària, de manera paral·lela a un sector cooperatiu solidari fort, reforçant el petit comerç.

   A més, marca que tot el món ha de tenir un habitatge, sustentant-se en la base que una sola persona sense casa deixa de justificar un pis buit; exigeix un dret a la ciutat i al carrer com espais d'ús públic, evitant que les festes populars "siguin només per als grans patrocinis, com succeeix en La Mercè", i preveu una ciutat inclusiva amb òptica proactiva, per combatre les desigualtats dels col·lectius més castigats per la crisi.

SENSE CONFLUÈNCIA AMB GUANYEM

   A preguntes dels periodistes, el portaveu de la candidatura ha explicat que els tres punts més destacats del codi ètic van generar la discrepància amb la candidatura de confluència que lidera Ada Colau, Guanyem: el seu codi ètic estableix un màxim de mandats de dos més un, el límit salarial és superior (ja que la CUP-Capgirem Barcelona proposa un salari establert en 1.800 euros nets) i el finançament del partit és, segons la seva opinió, diametralment oposada.

   "Es va proposar que la destinació dels ingressos fos per enfortir l'autoorganització popular i no per repartir-se entre les forces i perpetuar-se", ha explicat com exponent de màxim desacord, tot i que ha matisat que el debat ha estat positiu, no obligava a res i en cap cas es va entendre com una negociació.

   Fonts de la candidatura han explicat a Europa Press que, a més, consideraven que per confluir en una candidatura amb ICV-EUiA veien necessari una "autocrítica" després d'haver format part durant tants anys del govern municipal, i, sense això, l'acord era impossible.

   "Considerem que el que necessita Barcelona no és un canvi de model, no és una operació de maquillatge, sinó una ruptura", han explicat les mateixes fonts, circumscrivint el desacord amb els ecosocialistes a l'àmbit municipal barceloní i recordant que la CUP ha arribat a molts acords amb ells; per exemple, al Parlament de Catalunya.

DAVID FERNÁNDEZ, A L'AIRE

   Sobre les veus que afirmen que el diputat del Parlament David Fernández podria encapçalar la llista de la candidatura, el portaveu ha recordat que les llistes es decidiran en un procés obert i que no està previst que deixi la cambra catalana.

   La metodologia de confecció de llistes serà a través un procés d'assemblees obertes on s'escollirà a tres persones que per encapçalar la llista, 20 persones que seran caps de llistes de districte que optaran a consellers de districte, 15 persones representatives de les diferents lluites i 10 suplents tots ells "simbòlics".

   "En cada districte, les assemblees decidiran els caps de districte, que seran un home i una dona i cinc persones --tres dones i dos homes-- que creiem capaços per encapçalar les candidatures" perquè a l'IV Trobada Municipalista, prevista per al 28 de febrer, les tres persones més escollides, siguin ratificades i es decideixi l'ordre que ocupen a la llista.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés