Actualitzat 13/05/2015 11:25

Què necessites saber si busques feina fora d'Espanya?

Una mujer juega con la bola del mundo
Foto: REUTERS

MADRID, 12 Maig. (EUROPA PRESS) -

   Emigrar, a més de moure's d'un lloc a un altre, és deixar un "model de vida" i d'identitat per incorporar-ne un altre. És una oportunitat.

   Vols emigrar per trobar feina? T'agradaria anar-te'n a fora però no t'atreveixes? L'Institut Nacional d'Estadística (INE) indica que més de dos milions de persones se'n van anar d'Espanya entre el 2008 i el 2014.

   Els últims anys el perfil de l'immigrant ha canviat molt. Segons les dades oficials, dels més de dos milions de persones que han sortit d'Espanya en els anys de la crisi econòmica, 1.924.714 eren estrangers (88,01%) i 262.081 espanyols (11,98%).

   Aquest fet significa que entre el 2008 i el 2014 com a mínim el 0,6% dels espanyols va elegir la migració amb l'esperança de millorar la seva vida i de trobar a fora oportunitats que a Espanya no tenien.

   Cada vegada més, les persones que emigren desitgen descobrir el món per si mateixos i no només a través de les xarxes socials. Aquí tens les claus imprescindibles per gaudir d'una gran estada:

1. DESCOBREIX QUÈ ET PORTA A EMIGRAR

   Per prendre aquesta decisió has de tenir motius importants per voler sortir d'Espanya. Quins són els teus? Són motius econòmics, personals, socials? Busques una vida nova?

   És bo saber que, tot i voler trobar un futur millor, deixar enrere allò que ja coneixes, requereix un procés d'adaptació. Per això, és important tenir molt clar per què vols emigrar. Així, en els primers mesos de la teva estada a l'estranger que solen ser els més complicats, aquests motius et donaran la força necessària per seguir endavant.

   És freqüent i normal que durant l'etapa de la presa de decisió tinguis pensaments i sentiments ambivalents: "no sé si l'idioma serà un impediment per a la feina", "crec que seré molt més feliç aquí", "trobaré molt a faltar la meva família i amics", "els amics sempre estaran esperant-me", que poden generar-te estrès, ansietat, tristesa i pena.

   Per exemple, podràs tenir por al fracàs i al que desconeixes, o sentir-te culpable d'estar feliç encara que deixis enrere tot allò que coneixes i fins i tot les persones estimades.

   Si et passa això, et pot ajudar centrar-te en les teves il·lusions, com tenir una vida laboral satisfactòria i el nivell socioeconòmic desitjat, conèixer persones, descobrir cultures noves i deixar enrere alguns problemes, per renovar les forces i reactivar el motor del teu projecte migratori.

   És important establir un projecte migratori realista. Els motius per migrar han de ser sòlids i les esperances factibles perquè una vegada arribis al nou país, no et desmoralitzis en cas de no trobar el que desitjaves.

2. TINGUES EN COMPTE QUE VIURÀS EL DOL MIGRATORI

   Una vegada allà, passaràs probablement per una fase normal de dol migratori. La migració, com tot canvi social i personal, té la seva part de pèrdues. Hauràs de fer-te a la idea que allà no tindràs la teva família, la teva cultura, el mateix estatus social, les mateixes idees de futur, etc.

   Tot i això, només és un dol parcial perquè tot el "perdut" és allà, al país d'origen i no està perdut per sempre. És una fase necessària per acceptar la nova etapa vital i poder construir sobre bases sòlides una nova vida al lloc elegit.

   Aquest dol pot tenir l'aparença de fatiga mental i afectiva, irritabilitat, insatisfacció, frustració, estrès, sentiment d'impotència, o dèficit d'atenció i de memòria.  No et preocupis si sents algun d'aquests símptomes, són normals i passatgers.

3.  RECONSTRUIRÀS PART DE LA TEVA IDENTITAT

   El següent pas inclou una certa reconstrucció de la teva identitat. Estaràs a un lloc on tindràs pocs punts de referència i on et poden sorgir preguntes com "Qui sóc jo, si no sóc el fill de la Maria"?, "Qui sóc jo, si no sóc el famós enginyer del barri?".

   És normal que en el procés d'adaptació consumeixis molta energia. Aprendre i incorporar el funcionament del país d'acollida pot ser tot un misteri, una cosa tan senzilla com saludar a la gent genera dubtes: Com se saluden aquí? Dono la mà, un petó, dos petons?

   Recorda que pots treure partit a la situació. Tenir una identitat per construir et pot ajudar en els processos d'adaptació i d'integració. És de gran ajuda tenir la ment oberta i incorporar nous costums i tradicions. Haver de reconstruir part de la teva identitat et permetrà "començar un altre cop", deixant enrere actituds pròpies que abans no t'agradaven.

4. FACTORS QUE FACILITEN L'ADAPTACIÓ

   Tot i que les actituds de suport i solidaritat per part dels paisans faciliten molt el procés d'integració, tu mateix pots fer moltes coses per gaudir de la teva estada.

   - Tingues objectius clars del teu projecte: on aniràs a treballar, on aniràs a viure, què vols aconseguir. Coneix i accepta les tradicions del país acollidor, sense perdre per aquesta raó els teus propis valors: estar obert a la nova cultura, gaudir de tastar aliments i costums nous.

   - Abans d'anar-te'n pots començar per veure documentals sobre el teu futur país d'acollida, llegir literatura típica d'allà, i en el cas que no fos un país hispanoparlant, aprendre o refrescar l'idioma és un primer pas per a la integració al país de destí. També pots informar-te del canvi de moneda: quant val l'euro en relació al peso o al dòlar? Quant valen les coses bàsiques allà? Com més informació tinguis anticipadament, més baix serà el xoc cultural!

   - Tracta de veure-ho tot com una aventura. Agafa't els obstacles amb humor! Imagina com t'agradaria explicar als teus amics les teves experiències i com podries fer-los riure, tot et semblarà menys difícil i gaudiràs de cada experiència!

   - Participar en la vida sociopolítica i en activitats interculturals sol ser de gran ajuda: inscriure't a la llista de votació del teu poble/ciutat, participar en les festes del barri, acudir a centres socials o religiosos del teu barri, conèixer els teus veïns...

   - Un bon consell és que no tanquis totes "les portes" del teu país abans d'anar-te'n, mai saps si voldràs tornar: mantén-te informat de l'actualitat del teu país d'origen; si tens possibilitat econòmica, tracta de no tancar tots els teus comptes bancaris, i intenta mantenir el contacte amb els teus familiars i amics.

   La migració és un procés que requereix la inversió de temps i d'energia. Si es prepara bé, pot ser una experiència molt enriquidora i plena de possibilitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés