Actualitzat 13/03/2015 12:42

La NASA posa en òrbita quatre naus alhora per investigar la magnetosfera

Despegue de la misión MMS
Foto: NASA

MADRID, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La NASA ha situat en òrbita alhora aquest divendres quatre naus espacials de la missió MMS (Magnetospheric Multiscales), amb l'objectiu d'estudiar un fenomen anomenat reconnexió magnètica.

   Es pensa que aquest procés és el catalitzador per algunes de les explosions més poderoses del nostre sistema solar.

   Les naus, situades una a sobre d'una altra en un coet d'United Launch Alliance Atlas V 421, han estat llançades des de Cap Canaveral, Florida. Després d'arribar a l'òrbita, cada nau espacial es va desplegar seqüencialment de l'etapa superior del coet, en intervals de cinc minuts. Científics i enginyers de la NASA van confirmar el bon estat de tots els elements a les 05.40, hora GMT.

   Durant les pròximes setmanes, els científics i enginyers de la NASA desplegaran les antenes en les naus espacials, i posaran a prova tots els instruments. Els observatoris es col·locaran després en forma de piràmide en preparació per a les observacions científiques, que s'espera que comencin a començament de setembre.

   La missió proporcionarà les primeres imatges tridimensionals de la reconnexió que ocorre a la capa de protecció magnètica de la Terra, la magnetosfera, ha informat la NASA en un comunicat.

   La reconnexió magnètica ocorre quan els camps magnètics es connecten, desconnecten i reconfiguren de manera explosiva, llançant ràfegues d'energia que poden arribar de l'ordre de milers de milions de megatones de trinitrotoluè (comunament conegut com a TNT). Aquestes explosions poden enviar partícules a través de l'espai a prop de la velocitat de la llum.

   Els científics esperen que la missió no només els ajudarà a entendre millor la reconnexió magnètica, sinó que també proporcionarà informació sobre aquests esdeveniments de gran abast, que poden interrompre els sistemes tecnològics moderns com ara les xarxes de comunicacions, navegació GPS i xarxes d'energia elèctrica.

   Mitjançant l'estudi de la reconnexió en aquest laboratori natural local, els científics poden entendre el procés en altres llocs, com en l'atmosfera del Sol i altres estrelles, pels voltants dels forats negres i estrelles de neutrons, i al límit entre l'heliosfera i l'espai interestel·lar del nostre sistema solar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés