Actualitzat 22/01/2015 12:26

NASA i Microsoft planegen viatges virtuals a Mart

nasa
REUTERS

MADRID, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

NASA i Microsoft desenvolupen un programari anomenat OnSight, una nova tecnologia que permetrà als científics treballar virtualment en Mart amb el sistema HoloLens de Microsoft.

Desenvolupat pel Laboratori de Propulsió a Raig (JPL), Onsight donarà als científics una manera de planificar i, juntament amb el vehicle a Mart Curiosity, portar a terme les operacions científiques al planeta vermell.

"Onsight dóna als nostres científics del rover la capacitat de caminar i explorar Mart des de les seves oficines", ha dit Dave Lavery, encarregat del programa de la missió Mars Science Laboratory de la NASA a Washington. "Fonamentalment canvia la nostra percepció de Mart i com entendre l'entorn que envolta el rover de Mart."

Onsight utilitzarà les dades del rover i ampliarà els instruments de planificació existents de la missió Curiosity mitjançant la creació d'una simulació en 3D de l'entorn marcià on científics de tot el món poden trobar-se. Científics del programa podran examinar el lloc de treball del robot des d'una perspectiva en primera persona, planificar noves activitats i tenir una vista prèvia dels resultats del seu treball.

"Creiem que Onsight millorarà les formes en què explorem Mart i compartim aquest viatge d'exploració amb el món", ha dit Jeff Norris, director del projecte OnSight (a la vista) del JPL.

HOLOLENS, VISIÓ HOLOGRÀFICA

Fins ara, les operacions mòbils requereixen que els científics examinin les imatges de Mart en una pantalla d'ordinador, i fer inferències asobre el que estan veient. Però les imatges, vistes fins i tot en 3-D, manquen d'un sentit natural de la profunditat que la visió humana utilitza per comprendre les relacions espacials.

El sistema utilitza la computació Onsight hologràfica mitjançant la superposició de la informació de les dades visuals del rover al camp de visió de l'usuari. La informàtica hologràfica barreja una visió del món físic amb imatges generades per ordinador per crear un híbrid del real i virtual.

Per veure aquest regne hologràfic, els membres de l'equip de la missió Curiosity comptaran amb un dispositiu HoloLens de Microsoft, el que els envolta amb imatges de l'emplaçament del rover a Mart. A continuació, poden passejar per la superfície rocallosa o ajupir-se per examinar els afloraments rocallosos des de diferents angles. L'eina proporciona accés als científics i enginyers que busquen interactuar amb Mart en una forma més natural i humana.

"Anteriorment, els nostres exploradors de Mart s'han enganxat en un costat d'una pantalla d'ordinador. Aquesta eina els dóna la capacitat d'explorar els voltants del rover molt més com ho faria un geòleg a la Terra", ha dit Norris.

L'eina Onsight també serà útil per a la planificació d'operacions mòbils. Per exemple, els científics poden programar activitats en molts dels instruments científics del rover mirant un objectiu i usant gestos per seleccionar comandaments del menú.

El JPL planeja començar les proves d'OnSight amb la missió Curiosity a final d'aquest any. Les aplicacions futures poden incloure la pròxima missió Mars 2020.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés