Publicat 07/05/2020 19:29

El municipalismo català defensa una desescalada per regions sanitàries

Dos voluntaris de l'ONG Proactiva Open Arms es dirigeixen a casa d'una treballadora sanitria de la Residncia Geriátrica Redós de Sant Pere de Ribes per realitzar-li un test rpid de Covid-19, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 30 d'abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

L'ACM i els micropobles catalans es mostren contraris a desconfinar per províncies

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Micropobles de Catalunya s'han mostrat contraris al pla de desconfinament per províncies proposat pel Govern central davant l'epidmia del coronavirus, i han defensat un model basat en regions sanitries.

"No ens posem al costat de cap govern, ni de la Generalitat ni de l'Estat, si no al costat dels ajuntaments; i aix significa apostar per baixar al mxim l'escala en el desconfinament", ha manifestat a Europa Press el president de l'ACM i alcalde de Deltebre (Tarragona), Lluís Soler.

En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya, Carme Ferrer, alcaldessa de Senan (Tarragona), en declaracions a Europa Press: "El desconfinament no pot ser d'una altra manera que per regions sanitries, perqu aquesta és una crisi sanitria i així és com cal gestionar-la; si es fa per províncies és absurd".

La Generalitat de Catalunya va anunciar el passat 3 de maig que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia acceptat la proposta del Govern de fer el desconfinament a Catalunya per regions sanitries, en comptes de per províncies; per des de llavors el Govern central no ha confirmat que aquesta vagi a ser l'unitat territorial.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va proposar aquest dimecres que tres regions sanitries --Alt Pirineu i Aran (Lleida), Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre (Tarragona)-- passin el proper 11 de maig a la fase 1 del pla de desescalada per fet de tenir un risc epidemiolgic baix; per l'última paraula la té el Govern de l'Estat.

UNA REALITAT ASIMTRICA

El president de l'ACM ha explicat que la realitat municipal a Catalunya és molt asimtrica; i ha defensat un desconfinament que prengui en consideració les idiosincrsies dels pobles i les seves diferents situacions: "Com més proper al ciutad sigui el pla de desescalada, més real ser".

En aquest sentit, Soler ha manifestat que, ats que "un desconfinament a nivell municipal és inviable", el sistema més adequat és el de les regions sanitries; encara que sempre en coordinació amb els ajuntaments i entitats locals.

"També dins de les regions sanitries hi ha realitats molt diferenciades, per la qual cosa demanem que per sobre de les propostes de desescalada hi hagi molta coordinació i que els municipis siguin actors actius en l'elaboració dels plans; no solament executors", ha dit Soler.

Aquestes diferents realitats locals són especialment evidents als pobles més petits, com els 160 municipis de menys de 500 habitants que conformen l'Associació de Micropobles de Catalunya, que ha reivindicat la "territorialitat" en qualsevol política i pla de desconfinament.

REIVINDICAR EL MÓN LOCAL

"Tot se sol fer des de l'urbanocentrisme i des dels despatxos de la capital, i mai ningú ve a preguntar-nos als pobles qu és el que necessitem", ha censurat la vicepresidenta de l'associació, que ha explicat que en pobles com el seu, Senan, amb només 50 habitants censats, les normes de confinament no tenen sentit.

"Si un nen surt de casa als nostres pobles, difícilment es trobar amb ningú; i si ho fa, les distncies són prou grans com perqu no hi hagi perill", ha manifestat Ferrer, que considera més problemtic que els menors puguin anar al supermercat que a jugar als carrers dels seus pobles.

L'alcaldessa de Senan ha aprofitat per reivindicar la qualitat de vida als pobles, encara que ha criticat la falta d'alguns serveis: "La pandmia ha constatat la importncia d'espais com el nostre i de l'mbit rural, i hauria de servir per apostar més pels micropueblos".

Per la seva banda, el president de l'ACM ha defensat el carcter vertebrador dels municipis al territori i la importncia dels ajuntaments, per ha afegit que els pobles han de poder exercir la seva autonomia local, "els criteris estatals i autonmics han de ser molt clars i la coordinació ha de ser activa: en el desconfinament no se'ns pot passar la responsabilitat ni tampoc donar ordres".

En aquest sentit, Soler ha reclamat una major capacitat per "mobilitzar els recursos locals", així com poder disposar de supervit als ajuntaments per afrontar la crisi, una major flexibilitat en la contractació pública, i línies de crdit i ajudes als municipis.

Precisament aquest dijous representants del món local com els presidents de les diputacions i de les entitats municipalistes s'han reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Presidncia i portaveu del Govern, Meritxell Budó; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Buch.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés