Publicat 22/07/2020 21:50CET

Mostren per primera vegada que les inundacions de les últimes dècades són diferents a les de segles anteriors

MADRID, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip internacional de científics, inclosos del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat d'Almeria (UAL), en estudiar documents històrics de cinc segles, ha pogut comparar esdeveniments d'inundacions del passat amb esdeveniments d'inundacions recents a Europa i ha pogut comprovar per primera vegada que les característiques de les inundacions de les últimes dècades són diferents a les de segles anteriors, segons avancen en la revista 'Nature'.

Aquesta combinació d'investigació històrica i hidrològica proporciona evidència de la forta influència del canvi climàtic en rius i inundacions. Les inundacions estenen a ser més grans, el temps ha canviat i la relació entre l'ocurrència d'inundacions i les temperatures de l'aire s'ha revertit.

Els rius desbordats poden causar enormes problemes: a tot el món, el dany anual causat per les inundacions dels rius s'estima en més de 100.000 milions de dòlars (uns 87.000 milions d'euros), i continua augmentant. Fins avui, no ha quedat clar si Europa es troba actualment en un període ric en inundacions des d'una perspectiva a llarg termini.

L'expert austríac en inundacions professor Günter Blöschl de la Universitat Tecnològica de Viena (LA TEVA Wien) ha dirigit un gran estudi internacional amb un total de 34 grups d'investigació que proporciona evidència clara que les últimes tres dècades van estar entre els períodes més rics en inundacions a Europa durant els últims 500 anys, i que aquest període difereix dels altres quant a la seva extensió, les temperatures de l'aire i l'estacionalitat de les inundacions.

En comparació del passat, les inundacions estenen a ser més grans en molts llocs, l'estacionalidad ha canviat i la relació entre l'ocurrència de les inundacions i les temperatures de l'aire s'ha invertit.

En el passat, les inundacions tendien a ocórrer amb major freqüència en les fases fredes, mentre que avui dia, l'escalfament de la Terra és un dels principals impulsors del seu augment.

DADES HISTÒRIQUES DE MIG MIL·LENNI

"De la nostra investigació anterior, ja sabíem com el canvi climàtic ha afectat les inundacions d'Europa en els últims 50 anys", explica Alberto Viglione, del Politecnico di Torino, un dels autors clau de la publicació.

"No obstant això, per als pronòstics de les properes dècades, també és important comprendre si es tracta d'una situació completament nova o si això és solament una repetició d'alguna cosa que ja ha ocorregut --afegeix--. Fins ara, les dades disponibles no han estat suficients per determinar si aquest és el cas o no. Hem examinat aquesta pregunta amb gran detall i ara podem dir amb confiança: Sí, les característiques d'inundació en les últimes dècades són diferents a les dels segles anteriors".

Per a l'estudi, es van analitzar desenes de milers de documents històrics que contenen informes d'inundacions contemporanis des del període 1500 fins el 2016 i l'equip del TEU Wien ha treballat amb historiadors de tota Europa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés