Publicat 17/04/2014 13:27

La mostra 'Human Bodis' exhibeix a Barcelona cossos humans disseccionats per educar

Un cuerpo de la exposición 'Human Bodies. The exhibition'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exposició 'Human Bodis. The exhibition', ubicada a la cúpula del centre comercial Arenas de Barcelona des d'aquest divendres i fins al novembre, mostrarà cossos humans --conservats mitjançant plastinació--, sencers i disseccionats per educar sobre el seu funcionament els visitants.

Segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa el director de l'exposició, Luis Ferreiro, 'Human Bodis' "és una experiència didàctica" per a tots els públics, ja que l'exposició suscita interès a totes les edats.

Ha assenyalat la importància de l'audioguia, ja que tot i que els cossos conservats poden ser cridaners, "el que és interessant és la història dels òrgans i la seva funció a l'organisme", per la qual cosa espera que allò après durant la visita, que dura una hora aproximadament, sigui d'utilitat durant tota la vida.

De fet, cadascuna de les vuit sales que componen la mostra --dedicada a una àrea en concret de la biologia humana--, vol conscienciar sobre els perills de certs hàbits, com la mala alimentació, el tabaquisme i el sedentarisme, entre d'altres, perquè el públic pugui veure amb els seus propis ulls les conseqüències.

Per il·lustrar aquests mals hàbits, l'exposició integra pulmons sans que compara amb els d'una persona fumadora, molt més negres, com també la dissecció d'un encèfal víctima d'un vessament cerebral; al seu torn, la mostra conté peces d'animals perquè el visitant pugui comparar la seva biologia amb la de l'ésser humà.

PLASTINACIÓ

Els 12 cadàvers sencers i els 150 òrgans es conserven mitjançant la tècnica de la plastinació --patentada fa uns 30 anys a Alemanya--, que segons ha apuntat el director científic de l'exposició, Rafael Latorre, "consisteix a substituir l'aigua dels teixits per una silicona en condicions de buit i congelació", que triga de dos a tres mesos --en el cas d'un òrgan petit com el cor-- a un any o més --en el cas d'un cos sencer-- a completar-se.

Aquests cossos provenen d'Àsia, on, segons ha comentat Latorre, la legislació és menys estricta que a Espanya, ja que quan ningú reclama un cos, aquest es pot utilitzar per a fins científics, a diferència d'Europa.

De totes maneres, és l'única exposició que mostra matèria plastinada a Espanya --cinc òrgans d'animals--, i s'espera que a partir de la setmana que ve se seleccionin peces per integrar-les a la col·lecció provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB).

L'exposició, gestada per Musealia amb la col·laboració de l'equip pedagògic de Procidis --artífexs de 'Érase una vez...'--, que es va inaugurar al Museu de la Ciència de Valladolid el 2007, es preveu que duri tres mesos i després cedir les peces a la Universitat de Múrcia per a fins pedagògics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés