Actualitzat 20/03/2015 15:55

El Moianès decideix diumenge si es constitueix com a comarca 42 de Catalunya

La vicepresidenta Joana Ortega y los alcaldes del Moianès
Foto: CONSELLERIA DE GOBERNACIÓN DE LA GENERALITAT

Tot i que el seu resultat no és vinculant, el Govern el tramitarà al Parlament si guanya el 'sí'

BARCELONA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els ciutadans dels deu municipis que poden constituir la comarca barcelonina del Moianès celebraran aquest diumenge un procés participatiu per decidir si es converteixen en la número 42 de Catalunya.

   Tot i que el resultat de la votació no és vinculant, el Govern s'ha compromès, si és l'opció vencedora, a tramitar l'expedient perquè el Parlament ho aprovi al tram final de la legislatura.

   La pregunta que es formularà és: 'Vol que els municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze de Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?'.

   En la votació, que es farà entre les 09.00 i les 20.00 hores, podran participar els més grans de 16 anys empadronats en algun d'aquests municipis, hauran de presentar el seu DNI o el document d'estrangeria i només ho podran fer presencialment el mateix dia en la seva població.

   Aquest divendres acaba la campanya del procés participatiu, que va començar el 6 de març, i un òrgan de control específic per al procés participatiu vetllarà pel bon funcionament, resoldrà eventuals conflictes, s'encarregarà del recompte de vots i emetrà un informe final.

   Actualment els deu municipis estan repartits a les comarques del Bages, Vallès Oriental i Osona però, després d'anys de tenir mancomunats els principals serveis, reivindiquen formar una comarca per gestionar millor aquests serveis des d'un consell comarcal propi.

   La idea inicial dels impulsors era fer una consulta no referendària, però la suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional (TC) els va fer concloure que no hi havia marge per preguntar per aquesta via als ciutadans.

   Així, a final del 2014, el Govern i els deu ajuntaments van entendre que sí que hi havia marge per fer un procés participatiu semblant al del 9 de novembre, ja que alguns articles de llei no van ser impugnats.

   Els deu municipis agrupen 335,19 quilòmetres quadrats amb una població de 12.878 habitants a data 1 de gener del 2015, un territori que històricament havia acollit cases d'estiueig tot i que, amb el pas del temps, moltes d'elles s'han transformat en primeres residències i la seva demografia s'ha incrementat.

NOVES COMARQUES

   El 1936, es va aprovar la divisió territorial de Catalunya en 38 comarques, que es va reinstaurar a final dels anys 80 per part del Parlament, tot i que es van constituir tres comarques més: Pla d'Urgell, Alta Ribagorça i Pla de l'Estany.

   Durant aquests últims anys, hi ha altres territoris que, a més del Moianès, han demanat constituir-se en comarca, entre els quals hi ha el Lluçanès, tot i que en aquest cas, el procés participatiu es farà després de les eleccions municipals.

   Catalunya té a dia d'avui 41 comarques i la xifra s'elevaria a 43 si el Moianès i el Lluçanès acaben constituint-se, i el Govern ara com ara no preveu que se'n creïn d'altres més a curt termini, segons han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Governació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés