Publicat 31/7/2019 16:18:34 +02:00CET

El Ministeri de l'Interior denega un 82% de sol·licituds d'afectats del 17-A, segons Uavat

Foto Temi Víctimes 17 A
EUROPA PRESS

Només ha reconegut una víctima psicològica, segons l'entitat

BARCELONA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de l'Interior ha denegat un 82% de sol·licituds presentades per afectats pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona), segons dades de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (Uavat).

En una roda de premsa aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona, la coordinadora de l'entitat, Elisa Micciola, ha detallat que gràcies a un conveni amb el consistori han atès 210 afectats, dels quals 117 van iniciar tràmits davant del Ministeri de l'Interior com el reconeixement de víctima de terrorisme i per rebre assistència psicològica, cosa que ha qualificat de "molt important".

La Uavat té constància que 77 persones de les 117 ja han rebut una resposta del Ministeri i 14 han estat reconegudes com a víctimes de terrorisme i han rebut una proposta d'indemnització --13 són ferits físics i un és ferit psicològic--, però els 63 sol·licitants restants afectats psicològicament han rebut una denegació.

Micciola ha indicat que les denegacions "es fonamenten en arguments que, sovint, no són coherents" des de la perspectiva clínica.

La presidenta de la Uavat, Sara Bosch, ha assegurat que cal una reflexió després de les denegacions i ha explicat que l'entitat només té constància que s'hagi reconegut una única víctima psicològica per part del Ministeri i ha demanat que es faci pública la xifra d'afectats psicològics reconeguts.

A més, ha explicat que una de les raons que al·lega el Ministeri per denegar les sol·licituds és que les persones afectades no consten "en el llistat de ferits aportat per la Generalitat", per la qual cosa també ha demanat a l'administració catalana que millori els instruments i la coordinació.

Altres arguments que Uavat ha observat en les respostes a sol·licitants és que "no ha quedat acreditada la seva presència en el lloc dels fets" --tal com van indicar a un treballador d'un quiosc de la Rambla--, que no es trobaven en la trajectòria de 500 metros de la furgoneta de l'atemptat a la Rambla, que no és possible concloure que hi hagi lesions indemnitzables o que són peticions extemporànies, entre d'altres.

La Uavat ha atès 76 persones que han exercit el dret d'acusació particular per estar representades en el judici pels atemptats, i vuit han rebut una resposta desestimatòria de la seva personació.

Bosch ha comentat que en 20 casos analitzats n'hi ha set en els quals existeix un desacord entre el Ministeri i els forenses de l'Audiència Nacional en el reconeixement --el Ministeri ho accepta en un cas en el qual els forenses ho deneguen, però en sis casos és al revés--, i ha opinat que les denegacions d'Interior registrades per la Uavat responen al fet que "les víctimes costen diners".

El supervivent de l'atemptat d'ETA a Hipercor i assessor de la Uavat, Roberto Manrique, també ha explicat el cas d'un home que va ajudar ferits durant l'atemptat de la Rambla a qui el Ministeri ha respost que la seva sol·licitud estava "fora del termini".

ACTE D'HOMENATGE

En la roda de premsa, la regidora Gemma Tarafa també ha anunciat que el dissabte 17 d'agost a les 10.00 hores hi haurà un homenatge a les víctimes davant del memorial instal·lat al Pla de l'Os de la Rambla de Barcelona, al qual assistirà a l'alcadesa Ada Colau, representants de la Generalitat i de la Diputació.

Tarafa ha valorat positivament el conveni amb la Uavat per atendre víctimes i ha subratllat que l'Ajuntament va decidir engegar aquest acord malgrat que aquesta matèria no és una competència municipal.

el més llegit

 1. 1

  Un detingut a Malgrat de Mar (Barcelona) per presumptament estafar 20.000 euros

 2. 2

  En llibertat el detingut per atropellar cinc ciclistes a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 3. 3

  Unes 50 persones es concentren a Salou (Tarragona) per recordar la mort d'un manter el 2015

 4. 4

  Un camió s'incendia en l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar (Tarragona)

 5. 5

  Els curtmetratges de Manresa dels anys 60 i 70 superen les 5.000 visualitzacions