Publicat 14/07/2014 11:23

Milloren les cicatrius de les cremades amb cèl·lules mare adultes dels pacients

Juan Pedro Barret
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

El Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha millorat el tractament de cicatrius de cremades, especialment les que afecten una superfície considerable de pell, mitjançant l'aplicació de tècniques regeneratives amb cèl·lules mare adultes derivades del teixit adipós dels mateixos malalts, segons ha informat el centre.

De moment, la tècnica s'ha aplicat a dos pacients, tot i que és aplicable a un número important de malalts, especialment els que tenen seqüeles a grans zones del cos.

El cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, Joan Pere Barret, ha assegurat: "Aquesta tècnica és innovadora perquè fem un tractament biològic de les cremades".

"Mitjançant la injecció de cèl·lules i teixits, alterem l'estructura biològica dels teixits, així que realitzem un tractament regeneratiu que contrasta amb les tècniques quirúrgiques habituals, que n'alteren la forma i funció però no la qualitat, ja que creem noves cicatrius", ha subratllat.

El teixit dels malalts s'obté amb petites incisions mil·limètriques, a través de les quals s'aspira el teixit adipós per poder aïllar les cèl·lules mare adultes i la fracció mesenquimàtica.

Una vegada preparades, s'injecten un altre cop dins de les cicatrius i els seus teixits tous, mitjançant instruments d'un diàmetre molt reduït que permeten la introducció d'un petit nombre de cèl·lules a cada àrea tractada.

Les cèl·lules mare mesenquimàtiques creen així un microambient en el teixit que estimula la creació de nous vasos, secreten factors de creixement i promouen la creació de noves estructures moleculars que regulen la deposició de col·lagen --element de la cicatriu-- i augmenten els elements elàstics, la qual cosa crea, a llarg termini, una estructura física més semblant als teixits normals.

L'objectiu d'aquest innovador tractament consisteix a millorar les característiques físiques de les cicatrius per poder augmentar-ne l'elasticitat, la flexibilitat, millorar les seqüeles antiestètiques i augmentar l'estat de vitalitat d'aquests teixits.

Les cèl·lules i el teixit implantat tenen la capacitat de viure a les zones de nova implantació i augmentar la viabilitat i la qualitat de les cicatrius.

Una vegada arrelen, tenen la potencialitat de crear una nova estructura dins de les cicatrius que fa que millorin l'arquitectura de la nova dermis i augmenti la seva capacitat funcional, la qual cosa permet una millora significativa de la qualitat de vida dels malalts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés