Publicat 23/4/2019 21:12:07CET

Mia Couto sobre la tradició del llibre i la rosa: "No deixa a ningú indiferent"

EUROPA PRESS

Lamenta la diferència de fons per Notre Dame i el cicló de Moçambic, i Colau anuncia ajudes

BARCELONA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Mia Couto ha defensat aquest dimarts que la celebració i la tradició de Sant Jordi "no deixa a ningú indiferent", en creuar l'element del llibre amb la rosa, que creu que és quelcom únic al món, ha dit en el pregó de Sant Jordi de l'Ajuntament de Barcelona.

"Crec que Barcelona podria exportar això al món, i jo podria ajudar, amb què arribés a Moçambic, almenys", ha dit l'escriptor, nascut en aquest país, en una conversa amb la periodista Anna Guitart, que li ha proposat ser ambaixador de Sant Jordi, y ell ha respost que ja ho és.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha tancat el pregó ressaltat que Sant Jordi celebra la cultura, la vida i l'amor i demostra que, si pot fer-se en aquesta jornada, ha de poder fer-se tots els dies de l'any, i ha afegit que, davant discursos que creia que no es tornarien a sentir, Barcelona ha de ser "la ciutat de l'amor per les cultures en plural".

Ha apostat per ampliar les relacions de la capital catalana amb ciutats africanes i trencar estereotips i prejudicis que es tenen en Europa cap a Àfrica: "És el continent veí, germà, i en canvi hem viscut d'esquena o des de relacions colonials, d'explotació i espoli".

Couto ha lamentat la diferència entre els fons obtinguts per rehabilitar la catedral Notre Dame de París en poques hores i els recollits en un mes després del cicló Idai a Moçambic: "És trist, perquè la recaptació en un dia va ser deu vegades major que la d'un mes davant un fet profundament tràgic".

"Estic molt content que hi hagi mitjans per rehabilitar Notre Dame, però em fa infeliç que les vides que són distants" no es valorin tant, quan cada vida és patrimoni de tota la humanitat, segons Couto, que ha signat el Gran Llibre de Sant Jordi al costat de Colau.

L'escriptor ha augurat que, sent Moçambic un dels països més pobres del món, costarà reconstruir els desperfectes causats pel cicló, pel que Colau s'ha compromès a llançar una línia d'ajuda humanitària específica, encara que no sigui habitual, donat el vincle de la ciutat amb Moçambic i sobretot la seva capital, Maputo, amb la qual manté programes de justícia global.

A més d'aquest vincle, l'alcaldessa ha donat com raó per aquesta línia d'ajuda humanitària el fet que els efectes del cicló no s'expliquen només per un fenomen natural, sinó també pel canvi climàtic --causat en part per Europa-- i per un "conflicte armat imposat des de l'exterior" que ha agreujat els efectes del cicló en dificultar disposar de certes infraestructures al país.

"MÀGIA" EN LES HISTÒRIES

Couto ha explicat que de nen escoltava les històries dels seus pares com a immigrants des de Portugal, i veia com els posseïa la "màgia" de l'enyorança en explicar-les, i que també sentia les dels nens africans de la ciutat, amb els quals els seus pares l'animaven a relacionar-se, encara que la ciutat tractava d'expulsar lo africà.

Ha relatat que se'n va adonar més tard que volia explicar aquests dos mons --amb diferències com la falta de paraula per al concepte de futur i naturalesa a Moçambic-- i que necessitava un llenguatge que llavors no coneixia, quan la poesia va acudir "al seu auxili", perquè ell és un poeta que escriu prosa.

Tampoc hi ha paraula per al concepte de mort, perquè la concepció d'aquesta és molt diferent i es considera que algú segueix present malgrat haver mort, com li passa a ell amb el seu pare, mort fa cinc anys i que segueix existint en ell: "No està realment absent, està present d'una forma diferent".

Aquest pregó de l'Ajuntament per Sant Jordi se celebra des de 2003 i el fa un escriptor amb reconeixement internacional en una conversa sobre el valor de la lectura i la seva obra, i el d'aquest any ha estat organitzat per Biblioteques de Barcelona en col·laboració amb les editorials Alfaguara i Edicions del Periscopi.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.