Publicat 14/12/2019 11:17

La metrpolis de Barcelona alerta que la regressió de la zona litoral afecta zones urbanes i protegides

Platja de Gav després d'un temporal de pluja i vent
AMB

L'AMB enllesteix el seu estudi sobre l'estat de les platges i plantejar com actuar davant els danys

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La regressió general del litoral de la metrpolis de Barcelona amenaa rees urbanes i zones protegides i continua reduint la superfície de les platges de tota la costa metropolitana, i al Delta del Llobregat de manera més intensa i puntual, com en els municipis de Gav i Viladecans, que es veuen especialment afectats pels temporals.

El servei de platges de l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) est fent estudis previs, en aquest cas centrats en el Delta del Llobregat, que es presentaran aquest 16 de desembre a Gav, i que seran una radiografia de la situació actual de les platges i les possibles accions que es plantegen per minimitzar les afectacions i danys.

Davant aquesta situació, el coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l'AMB, Jordi Bordanove, ha explicat que infraestructures costaneres com ports i espigons; la reducció de sediments dels rius; la canalització de rierols i la urbanització han afectat els processos de regeneració natural d'aquests espais.

"El canvi climtic, amb temporals cada cop més forts i freqüents, i les elevacions del nivell del mar i els canvis en els vents dominants són altres factors que se sumen al fenomen", i ha xifrat en 45.000 metres cúbics la reducció de la platja de Gav i en 40.000 la de Viladecans entre el 2013 i el 2017.

La gestió del litoral metropolit, una part imprescindible de la infraestructura verda i blava, es comparteix entre diferents organismes i administracions públiques i l'AMB s'encarrega de les platges en l'mbit de la neteja, la gestió i millora de les dunes, i a la dotació i manteniment de mobiliari i equipaments al costat dels ajuntaments metropolitans.

En el Delta del Llobregat es constata que les actuacions derivades de la declaració d'impacte ambiental de l'ampliació del Port de Barcelona (100.000 metres cúbics anuals) "no estan complint la seva funció" per diferents factors, entre els quals destaca la granulometria de la sorra, cada vegada més fina, que fa que les aportacions no siguin estables.

LA IMPORTNCIA DE LES DUNES

El geleg i enginyer i tcnic de platges metropolitanes, Daniel Palacios, ha explicat que les dunes són reserves de sorra que sovint mitiguen i impedeixen els efectes dels temporals, de l'onatge i de l'elevació del nivell del mar i que, a més, són l'hbitat de diferents espcies animals i vegetals autctones.

Així, entre els anys 2014 i 2018 s'han fet intervencions en les dunes dels municipis de Castelldefels, Gav, Viladecans i el Prat de Llobregat i, en total, s'ha treballat sobre més de 12 quilmetres de front dunar, en els quals s'han construt dunes noves i s'han reforat les existents.

Aquestes actuacions, estructurades en quatre fases i en les quals l'AMB ha invertit 255.900 euros, també inclouen la retirada de vegetació invasora i la plantació d'espcies de duna, amb l'objectiu d'augmentar la biodiversitat vegetal, així com la senyalització d'aquestes zones per a una millor conservació i per conscienciar els usuaris de la seva importncia.

"La situació és complicada i hi ha zones del litoral metropolit que han sofert molta regressió, per estem treballant en un pla d'estabilització de les platges metropolitanes per afrontar-ho amb mesures correctores a llarg termini per mantenir i recuperar el litoral", com espigons submergits o emergits, entre d'altres.

PLATGES MÉS AFECTADES

Les platges amb els problemes de regressió més importants es troben a Montgat, que prcticament ha perdut el 75% de les platges: Toldos, Monsolís i Can Tano; Badalona, amb grans prdues de sorres a les platges de Barca Maria, Estació, Patins a Vela, Pescadors i la Mora, i finalment, el Prat de Llobregat perd per complet la platja Naturista quan hi ha onatge.

També destaca la forta erosió de la platja del Remolar, a Viladecans, on ha desaparegut la platja seca i una part de les dunes; les inundacions de grans extensions a la platja de Baixador i part de Lluminetes, a Castelldefels, i la disminució progressiva de la platja al nord de Gav Mar, la qual cosa genera un fort desnivell en el límit amb els equipaments installats.

PLATGES AMB FUTUR

Aquest dilluns se celebrar a Gav una jornada tcnica sobre estabilització de platges del Delta del Llobregat en la qual es presentaran les dades i eines implicades en el present i el futur d'aquesta zona del litoral metropolit, especialment a les platges d'aquest municipi.

També s'oferir una mirada sobre l'impacte socioeconmic de les platges metropolitanes i es presentaran els estudis previs d'estabilització de la platja de Gav, en una jornada que obriran l'alcaldessa de la localitat, Raquel Sánchez; el gerent de l'AMB Ramon Torra i la cap de la Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri de Transició Ecolgica, Maria Toledano.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés