Publicat 31/07/2021 11:01

La metrpolis de Barcelona aconsegueix un percentatge de recollida selectiva del 38,4%

Grfic que mostra el rnquing de municipis metropolitans per recollida selectiva.
AMB

El 75% dels municipis no arriben a l'objectiu del 50% marcat per la UE

BARCELONA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

L'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha explicat que la metrpolis ha aconseguit un percentatge de recollida selectiva de residus del 38,4% al 2020, 0,6 punts percentuals més que l'any anterior, ha explicat en un comunicat.

Els resultats de recollida selectiva de residus a l'rea metropolitana durant el 2020 han continuat amb la tendncia al creixement que van mostrar al 2019, després que al 2018 se superés un estancament de gairebé una dcada al voltant del 35%.

Parallelament, al 2020 la generació de residus també ha disminut, i s'ha passat dels 475 quilos de residus per habitant al 2019 als 455 quilos al 2020, en gran part, com a conseqüncia de la pandmia.

Ha estat especialment important la disminució de la fracció de resta, que ha passat dels 298 quilos per habitant per any al 2019 als 281 al 2020.

En un any marcat pel context de la pandmia de la covid-19, l'excepcionalitat de la situació pot haver introdut distorsions en l'evolució natural dels índexs, tot i que malgrat tot les tendncies ja observades al 2019 s'han mantingut i, en general, tots els indicadors han millorat respecte fa un any.

INSUFICIENT

No obstant aix, malgrat la millora generalitzada el 75% dels municipis metropolitans encara no ha aconseguit arribar a l'objectiu marcat per la Unió Europea (UE) per al 2020: un nivell del 50% de reciclatge.

De cara als propers anys, la UE ha establert nous objectius: arribar al 55% de recollida selectiva al 2025, al 60% al 2030 i al 65% al 2035.

"Malgrat trobar-nos en un context atípic, marcat per una pandmia que ha provocat un canvi d'hbits, vam continuar veient com el model que impulsa l'AMB, basat en una individualització més gran de la recollida, est donant resultats", ha dit el vicepresident d'Ecologia de l'AMB i regidor d'Emergncia Climtica i Transició Ecolgica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia.

Així mateix, ha afegit que el ritme de millora encara és massa lent i caldr treballar perqu més municipis facin el gran salt endavant en la recollida: "Ja hem arribat al primer dels terminis marcats per la UE, el 2020, sense haver aconseguit l'objectiu, i l'única manera d'arribar ser amb la individualització de la recollida", ha dit.

L'experincia metropolitana és que els municipis que han optat per sistemes de recollida individualitzada, tant domiciliria --Torrelles, Tiana i el barri de Sarri, a Barcelona-- com comercial --Castelldefels i Sant Just Desvern-- experimenten increments substancials dels nivells de recollida.

INCREMENT DE COSTOS

L'AMB calcula que si els municipis no despleguen sistemes de recollida selectiva més eficients, el cost del tractament podria arribar a augmentar en 20 milions d'euros des d'ara fins al 2025, degut sobretot a l'increment del cnon de disposició final dels residus en dipsit controlat o incineració.

Econmicament les diferncies entre municipis quant a la recollida selectiva són molt importants: l'índex de reciclatge modula l'import que els habitants de cada municipi paguen en concepte de taxa metropolitana de tractament i disposició de residus i
els municipis que millor reciclen poden pagar fins a 3 vegades menys que els que separen pitjor.

Ara com ara aquesta taxa oscilla entre els 20 i els 56 euros per llar i any, unes xifres que van en funció de la generació de residus i l'índex de reciclatge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés