Publicat 31/07/2021 11:01CET

La metròpolis de Barcelona aconsegueix un percentatge de recollida selectiva del 38,4%

Gràfic que mostra el rànquing de municipis metropolitans per recollida selectiva.
AMB

El 75% dels municipis no arriben a l'objectiu del 50% marcat per la UE

BARCELONA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha explicat que la metròpolis ha aconseguit un percentatge de recollida selectiva de residus del 38,4% al 2020, 0,6 punts percentuals més que l'any anterior, ha explicat en un comunicat.

Els resultats de recollida selectiva de residus a l'àrea metropolitana durant el 2020 han continuat amb la tendència al creixement que van mostrar al 2019, després que al 2018 se superés un estancament de gairebé una dècada al voltant del 35%.

Paral·lelament, al 2020 la generació de residus també ha disminuït, i s'ha passat dels 475 quilos de residus per habitant al 2019 als 455 quilos al 2020, en gran part, com a conseqüència de la pandèmia.

Ha estat especialment important la disminució de la fracció de resta, que ha passat dels 298 quilos per habitant per any al 2019 als 281 al 2020.

En un any marcat pel context de la pandèmia de la covid-19, l'excepcionalitat de la situació pot haver introduït distorsions en l'evolució natural dels índexs, tot i que malgrat tot les tendències ja observades al 2019 s'han mantingut i, en general, tots els indicadors han millorat respecte fa un any.

INSUFICIENT

No obstant això, malgrat la millora generalitzada el 75% dels municipis metropolitans encara no ha aconseguit arribar a l'objectiu marcat per la Unió Europea (UE) per al 2020: un nivell del 50% de reciclatge.

De cara als propers anys, la UE ha establert nous objectius: arribar al 55% de recollida selectiva al 2025, al 60% al 2030 i al 65% al 2035.

"Malgrat trobar-nos en un context atípic, marcat per una pandèmia que ha provocat un canvi d'hàbits, vam continuar veient com el model que impulsa l'AMB, basat en una individualització més gran de la recollida, està donant resultats", ha dit el vicepresident d'Ecologia de l'AMB i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia.

Així mateix, ha afegit que el ritme de millora encara és massa lent i caldrà treballar perquè més municipis facin el gran salt endavant en la recollida: "Ja hem arribat al primer dels terminis marcats per la UE, el 2020, sense haver aconseguit l'objectiu, i l'única manera d'arribar serà amb la individualització de la recollida", ha dit.

L'experiència metropolitana és que els municipis que han optat per sistemes de recollida individualitzada, tant domiciliària --Torrelles, Tiana i el barri de Sarrià, a Barcelona-- com comercial --Castelldefels i Sant Just Desvern-- experimenten increments substancials dels nivells de recollida.

INCREMENT DE COSTOS

L'AMB calcula que si els municipis no despleguen sistemes de recollida selectiva més eficients, el cost del tractament podria arribar a augmentar en 20 milions d'euros des d'ara fins al 2025, degut sobretot a l'increment del cànon de disposició final dels residus en dipòsit controlat o incineració.

Econòmicament les diferències entre municipis quant a la recollida selectiva són molt importants: l'índex de reciclatge modula l'import que els habitants de cada municipi paguen en concepte de taxa metropolitana de tractament i disposició de residus i
els municipis que millor reciclen poden pagar fins a 3 vegades menys que els que separen pitjor.

Ara com ara aquesta taxa oscil·la entre els 20 i els 56 euros per llar i any, unes xifres que van en funció de la generació de residus i l'índex de reciclatge.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés