Publicat 02/12/2014 12:45

Un meteorit revela un misteriós mineral terrestre

Bridgmanita
Foto: CHI MA/CALTECH

MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

Des del 1979, els científics han estat buscant una mostra del amineral més abundant de la Terra. Fora del seu abast, aquest mineral es troba a més de 400 quilòmetres de profunditat, al mantell inferior.

   Ara, després de cinc anys de recerca, Oliver Tschauner, físic de minerals del departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Nevada a Las Vegas, i Chi Ma, expert en minerals de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, han descobert aquest mineral en una peça d'un meteorit de fa 4.500 milions d'anys, que va caure al voltant de la Tenham a Austràlia l'any 1879.

   Els investigadors van anomenar bridgmanita el mineral en honor de Percy Bridgman, físic guanyador del Premi Nobel del 1946 per la seva investigació pionera en sòlids sota alta pressió. Durant dècades, els científics només coneixien aquest mineral per l'estructura cristal·lina i els components químics: perovskita de silicat.

   Per identificar un mineral, cal conèixer-ne la composició química i l'estructura cristal·lina. Tot i que s'han estudiat exemples sintètics, mai no s'havien trobat mostres naturals del mineral.

CONDICIONS QUE NO ES DONEN EN SUPERFICIE

   El mineral trobat al meteorit va ser creat a través d'un esdeveniment de xoc que es va produir fa aproximadament 470 milions d'anys. "Abans de caure, el meteorit Tenham va formar part d'un asteroide més gran que va xocar amb un altre asteroide i es va trencar en molts trossos", comenta Tschauner.

   "Presenta forts signes de transformacions induïdes pel xoc, cosa que significa que va suportar temperatures i pressions elevades com a resultat d'aquesta col·lisió. Aquestes condicions d'alta pressió són similars al que veiem al mantell de la Terra, per la qual cosa la bridgamnita es va poder formar en aquest meteorit, però no a la superfície de la Terra".

   Tschauner i Ma van utilitzar un feix de raigs X d'alta energia per recollir senyals de difracció del material de Tenham. Aquest enfocament va permetre l'equip d'investigació analitzar-ne l'estructura, mentre la composició es va analitzar després que es recollissin les dades de difracció.

   La bridgamnita forma aproximadament el 70% del volum del mantell inferior i aproximadament el 38% del volum de la Terra sòlida total", va dir Tschauner. "La seva química i les propietats reològiques físiques són claus per entendre el mantell inferior".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés