Publicat 27/1/2014 23:00:13 +01:00CET

Mesurar l'obesitat abdominal millora la detecció del risc cardiometabòlic en menors

Instituto Hospital del Mar de Investigaciones Médicas (IMIM)
IMIM

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim) han demostrat que incorporar el mesurament de la circumferència de la cintura a la pràctica clínica, juntament amb les mesures tradicionals de pes i alçada, facilita la detecció en nens i adolescents del risc cardiometabòlic.

El treball, que publica la revista 'Plos One', proposa una manera més eficaç de detectar arteriosclerosi i diabetis tipus 2, tenint en compte que l'obesitat abdominal és un dels factors de risc més importants relacionats amb aquest trastorn i que "ha augmentat els últims anys", ha indicat l'Imim en un comunicat.

L'estudi és el primer que es realitza a Espanya sobre obesitat abdominal en nens i adolescents, i ha comptat amb dades de més de 1.500 menors entre 6 i 17 anys que han participat a l'estudi Enkid sobre nutrició i hàbits alimentaris.

Per a això han utilitzat la mesura de la cintura i l'alçada --ràtio cintura/alçada--, un indicador independent de l'edat i el sexe, i que estima que existeix obesitat quan el resultat és igual o superior a 0,5.

L'investigador de l'Imim i del Ciber d'Epidemiologia i Salut Pública, Helmut Schröder, estima que a Espanya un 21,3% dels nens entre 6 i 11 anys i un 14,3% dels adolescents entre 12 i 17 anys tenen obesitat abdominal.

De fet, fins un 7,5% dels nens que tenen un pes normal i un 49,2% dels que tenen sobrepès presenten aquesta patologia --un 1,8% i un 44,1% dels adolescents, respectivament--, uns percentatges que no serien identificats amb els mètodes tradicionals, ha indicat Schröder.

D'aquesta manera, la investigació prova que hi ha persones, tant adultes com joves, que tot i tenir un pes completament normal tenen obesitat abdominal, i a la inversa, persones amb sobrepès que tenen el greix repartida per tot el cos i per tant amb un risc més baix cardiometabòlic.

"L'epidèmia de l'obesitat infantil és un dels desafiaments més grans per a les polítiques de salut", ha assenyalat l'Imim, que apunta la necessitat d'incorporar la circumferència de la cintura com una mesura més dins de la pràctica clínica rutinària.

La mesura és "fàcilment aplicable, sense cost addicional i que suposaria només uns minuts als facultatius", ha afegit, i a canvi s'aconseguiria un millor control de la població de risc que normalment passa desapercebuda.