Actualitzat 03/07/2014 12:23

Més del 20% dels pacients amb VIH pateix trastorns neurocognitius

Hospital de Bellvitge
EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El maneig actiu i preventiu dels trastorns neurocognitius és primordial per mantenir la qualitat de vida i la supervivència dels pacients infectats per VIH, dels quals més d'un 20% pateix patologies neurològiques, segons ha informat l'Hospital de Bellvitge.

Diversos estudis han detectat que entre un 20 i un 50% dels pacients amb VIH presenten alteracions neurocoginitives, que en molts de casos es manifesten amb símptomes poc severs --com petites pèrdues de memòria-- o fins i tot són asimptomàtiques, si bé també hi ha afectacions neurològiques severes.

Amb el tractament antiretroviral, la infecció per VIH s'ha transformat en una malaltia crònica amb una supervivència prolongada, de manera que els pacients viuen fins a edats avançades.

Tot i que el virus del VIH no ataca directament les neurones, la seva activitat acaba provocant una reacció inflamatòria d'aquestes cèl·lules que es pot traduir en trastorns neurològics.

El cap de la Unitat de VIH/sida del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Bellvitge, Daniel Podzamczer, explica que "els pacients amb edats més avançades tenen més risc de patir trastorns neurocognitius, ja sigui per la influència del VIH, per la pròpia edat, o per altres malalties més prevalents en aquests pacients que també influeixen, com les malalties cardiovasculars, les diabetis o l'hepatitis crònica, entre d'altres".

En aquest sentit, un grup d'experts del Grup d'Estudi de Sida (GESIDA), coliderat per Podzamczer, ha elaborat un document de consens sobre el maneig clínic dels trastorns neurocognitius associats a la infecció pel VIH amb la finalitat d'ajudar aquests pacients.

"El document ofereix eines per poder enfrontar-se a un problema cada vegada més present, ja que el maneig actiu i preventiu dels trastorns neurocognitius és primordial per mantenir la qualitat de vida i la supervivència dels pacients infectats per VIH", assegura el doctor Podzamczer.

Entre altres aspectes, el document destaca la importància de la integració als equips de les unitats de VIH/sida d'un neuropsicòleg que faci una intervenció especialitzada en tot aquest procés.

Segons Podzamczer, "en la prevenció d'aquests trastorns neurocognitius és clau, en primer lloc, fer estils de vida saludables, evitar el tabac, l'alcohol i les drogues, com també el tractament precoç davant de qualsevol símptoma d'aquests trastorns o bé d'altres malalties que puguin afavorir-ne l'aparició".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés