Actualitzat 18/11/2015 10:17

Una medusa paràsita revoluciona el concepte de què és un animal

 Myxozoan
A. DIAMANT. P, CARTWRIGHT

MADRID, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

Una medusa que viu dins d'altres animals ha evolucionat a organisme microscòpic de poques cèl·lules. Un descobriment sorprenent que pot redefinir el significat del terme 'animal'.

   La seqüenciació del genoma confirma que 'myxozoans', un grup divers de paràsits microscòpics que infecten invertebrats i vertebrats amfitrions, són en realitat una versió "molt reduïda" de cnidaris, la família que inclou meduses, corals i anemones de mar.

   "Aquest és un cas notable de la degeneració extrema d'un pla corporal dels animals", ha dit Paulyn Cartwright, professora associada d'Ecologia i Biologia Evolutiva a la Universitat de Kansas i investigadora principal de l'estudi. "En primer lloc, hem confirmat que són cnidaris. Ara hem d'investigar com van arribar a ser d'aquesta manera."

   Aquesta medusa microparasitària no només va ser resultat del desenvolupament d'un pla corporal reduït de només unes poques cèl·lules, sinó d'una simplificació dràstica del seu genoma.

   "És de 20 a 40 vegades més petit que el genoma mitjà de les meduses", ha dit Cartwright. "És un dels genomes d'animals més petits mai reportats. Només té uns 20 milions de parells de bases, mentre que la mitjana dels cnidaris en té més de 300 milions."

   Malgrat l'eliminació gradual radical de l'estructura del cos i genoma respecte a la medusa moderna durant milions d'anys, Myxozoa ha conservat la característica essencial de la medusa --el seu agulló, o nematocists-- juntament amb els gens necessaris per fer-ho.

   "Com que són tan rares, és difícil imaginar que siguin meduses", ha explicat. "No tenen boca ni intestí. Tenen poques cèl·lules, però després tenen aquesta estructura complexa que s'assembla als tentacles de les meduses".

   Si bé el dramàtic canvi d'animal macroscòpic a paràsit microscòpic sembla totalment únic, Cartwright pensa que podria revelar una estratègia en la natura que podria ser més estesa del que es coneixia anteriorment. "Si pot ocórrer una vegada en l'evolució, sens dubte pot tornar a ocórrer", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés