Publicat 08/02/2019 15:04

Una masia "infrautilitzada" de la Diputació de Barcelona ser un espai de creació artística

El president de la Diputació, Marc Castells, i la consellera de Cultura, Laura B
EUROPA PRESS

La finca s'utilitzava com a residncia vacacional dels presidents de la Diputació

FOGARS DE MONTCLÚS (BARCELONA), 8 febr. (EUROPA PRESS) -

Una masia "infrautilitzada" al Parc Natural del Montseny propietat de la Diputació de Barcelona es reconvertir en un espai de creació artística, amb un projecte a definir per que inclour l'escriptura i que liderar la corporació provincial amb l'acompanyament de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

La finca, anomenada El Vilar i pensada com a residncia dels presidents de la Diputació per que es feia servir per a reunions, podr acollir una residncia creativa d'artistes, per la qual cosa es crear un protocol per regular-ne l'accés, han explicat en declaracions als mitjans la consellera de Cultura, Laura Borrs, i el president de la Diputació, Marc Castells.

Una comissió definir els usos del nou espai, han explicat, i han destacat que aquest projecte permet tant conservar el patrimoni com promoure la cultura, i que ja compta amb la voluntat de les institucions, els recursos econmics i l'espai necessari, perqu la finca es troba en perfecte estat i no necessita cap rehabilitació.

No han fixat un calendari, per han confiat que el projecte s'engegui aviat, per la qual cosa abans s'establiran protocols i es definiran els usos, que inclouran la literatura, perqu és un mbit en qu Govern catal i Diputació ja treballen conjuntament, ha dit Borrs --a la qual Castells ha descrit com la "consellera de les tres 'L': literatura, llengua i lectura"--.

La Diputació va comprar El Vilar el 1929 perqu acollís la seu del llavors recentment creat Patronat de Muntanya del Montseny --per 125.000 pessetes durant el mandat de Josep Maria Mil--, per no es va rehabilitar fins a la dcada del 1970, i a partir de llavors es va fer servir com a residncia vacacional dels presidents de la Diputació, encara que no s'usa com a tal des de fa anys.

La finca, que si situa a Fogars de Montclús i amb 148.000 metres quadrats, va ser usada per última vegada com a residncia vacacional per al president en el mandat de Manuel Royes ---president entre el 1987 i el 2003--, encara que presidents posteriors l'han usat puntualment, també per celebrar reunions.

Consta de dos edificis --un destinat a l'ús professional, amb dues sales de reunions, i un altre com a habitatge--, i originalment era una masia del segle XVII, en la qual es van fer importants obres de rehabilitació entre el 1967 i el 1973, mentre que les últimes reformes es van fer durant la Presidncia de Celestino Corbacho, entre el 2004 i el 2008.

Des que van acabar les obres del 1973, la van fer servir com a residncia temporal de descans els presidents de la Diputació Joan Antonio Samaranch, Josep Tarradellas, Antoni Dalmau i Manuel Royes, i també s'hi va allotjar l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i es van celebrar reunions preparatries dels Jocs Olímpics i de carcter polític.

Entre el 1972 i el 2002, una família de masovers va viure a la masia --que té tres habitacions, saló, menjador, cuina i espai per a cuidadors--, que es va fer crrec de l'espai fins a la seva jubilació i, des de llavors, un vigilant de la Diputació visita l'equipament diriament per controlar l'estat de la finca i que no hi entri ningú.

MASIA MARIONA

Castells i Borrs han visitat després la Masia Mariona --també coneguda com Can Patxot--, que va ser construda entre el 1926 i el 1931 a Mosqueroles i donada a la Diputació el 2005 pel net del mecenes Rafael Patxot, Rafael Carreras Patxot, amb la condició que fos destinada a ús públic i cultural.

La masia rehabilitada es va inaugurar el 2009, amb un espai museístic a la planta baixa --anomenat 'Univers Patxot'-- i amb una sala polivalent, una biblioteca i un equipament audiovisual, dins de la seu administrativa del Parc Natural del Montseny, a la primera i segona planta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés