Marín (PSC) presidirà la Diputació de Barcelona aquest dijous tret que es produeixi un acord 'in extremis' JxCat-ERC

Publicat 11/7/2019 10:08:16CET
Fotos | Núria Marín (Barcelona Tribuna)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, serà nomenada aquest dijous presidenta de la Diputació de Barcelona, tret que JxCat i ERC arribin a un acord 'in extremis' en el ple, que començarà a les 12.00 hores.

JxCat va anunciar divendres passat un acord per donar suport a la presidència socialista, però ERC va oferir aquest dilluns a JxCat aquest càrrec si renunciava a l'acord amb el PSC, i des de llavors totes dues formacions s'han creuat retrets que han dificultat un eventual pacte.

Després de les eleccions municipals, el PSC-CP i ERC-AM van quedar empatats amb 16 diputats provincials, seguits de JxCat, amb set; En Comú Guanyem (ECG), amb cinc; Cs, amb quatre; el PP, amb dos, i Tot per Terrassa (TXT), amb un.

ERC creu que queda en mans de JxCat que un independentista presideixi la corporació, perquè ha donat per feta l'abstenció dels comuns, mentre que JxCat exigeix que aquests diguin públicament si estan disposats a abstenir-se i demanen parlar de revertir pactes dels republicans amb el PSC en altres institucions.

Davant d'aquestes discrepàncies entre tots dos partits independentistes, l'ANC va convocar aquest dimecres una mobilització davant de les seus de totes dues formacions --molt properes entre elles--, a la qual van assistir unes 300 persones, i una altra concentració davant de la Diputació durant el ple.

Aquest és el ple de la corporació que ha arribat al dia de la seva convocatòria amb més incògnites, i la primera vegada que queden en primera posició dues formacions empatades en nombre de diputats provincials --encara que el PSC amb més vots--.

ELECCIÓ DEL PRESIDENT

Per elegir president cal majoria absoluta --26 vots de 51-- en una primera votació i, si no s'aconsegueix, majoria simple en la segona: si hi ha més d'un candidat a la Presidència, guanya aquell candidat que aconsegueix més vots dels diputats del ple.

Si només hi hagués un candidat i aquest no aconseguís ni majoria absoluta en primera volta ni majoria simple en la segona, es proclamaria president un membre del partit més votat en les eleccions municipals a la província, que en aquest cas va ser el PSC.