Publicat 26/03/2022 10:30

Marc Palahí (EFI) destaca la gestió forestal sostenible de la metròpolis de Barcelona

L'expert en boscos i canvi climtic i director de l'European Forest Insitute (EFI), Marc Palahí
EUROPA PRESS

L'rea metropolitana rep el reconeixement 'Ciutat Europea del Bosc 2022'

BARCELONA, 26 març (EUROPA PRESS) -

El director de l'European Forest Insitute (EFI), Marc Palahí, ha destacat els "esforos" que ha realitzat l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reforar la gestió forestal sostenible dels boscos en les dues últimes dcades.

"Els boscos de Collserola són el nostre Central Park i l'AMB ha fet grans inversions per gestionar aquests boscos en un context de canvi climtic i d'increment de riscos relacionats amb els incendis forestals", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press amb motiu del reconeixement 'Ciutat Europea del Bosc 2022', que l'EFI ha atorgat a la metrpolis.

El guardó reconeix les ciutats que afavoreixen la conservació i desenvolupament de les rees forestals, així com la investigació d'un nou model urb que promogui solucions basades en la naturalesa.

Aquest any s'han presentat quatre candidatures: Novi Sad (Srbia), Soria, Madrid i Barcelona, i Palahí ha destacat que s'ha optat per aquesta última no només per la gestió forestal que exerceix, sinó pel lideratge en coneixements científics sobre la gestió forestal de diversos organismes situats a l'rea metropolitana.

"Són líders a nivell del sud d'Europa", i ha esmentat alguns, com el Centri de Recerca Ecolgica i Aplicacions Forestals (Creaf) i l'Institut d'Arquitectura Avanada de Catalunya (IAAC), sobre el qual ha destacat el projecte 'Valldaura Labs', que es dedica a demostrar a petita escala com pot posar-se en prctica el concepte de biociutats.

Palahí també ha ressaltat algunes de les estratgies que s'han dut a terme des de Barcelona i la seva rea metropolitana, com la creació de corredors ecolgics, i els esforos per minimitzar el risc d'incendis i facilitar l'accés a la naturalesa.

"L'AMB té una gran densitat de població i és molt necessari que aquests boscos, que juguen un paper central, siguin accessibles per a les poblacions urbanes per poder donar serveis en l'mbit de recreació, per també en l'mbit de la salut", ha especificat, i ha recordat que l'rea metropolitana compta amb gairebé un 30% de boscos.

Preguntat pels reptes de futur que haur d'afrontar la metrpolis de Barcelona, ha dit que el desafiament de qualsevol ciutat del segle XXI és repensar-la per posar la vida, tant humana com a natural, al centre de la seva agenda: "Bio significa vida, i quan parlem del concepte de biociutats, significa promoure ciutats on les infraestructures verdes substitueixin infraestructures grises".

L'EFI és un organisme intergovernamental que compta amb 30 Estats europeus membre i que es dedica a generar coneixements científics sobre els boscos per posar-los en context i utilitzar-los en favor de noves polítiques de gestió forestal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés