Actualitzat 29/05/2014 22:02

Marc Marginedas adverteix d'una "batalla" a Síria per controlar el missatge que arriba a l'estranger

El reportero español Marc Marginedas, secuestrado en Siria
TWITTER MARC MARGINEDAS

SEGÒVIA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El periodista Marc Marginedas, enviat especial a zones de conflicte de 'El Periódico de Catalunya' i fa poc alliberat d'un segrest de sis mesos a Síria, ha advertit de la "forta batalla" al país per controlar el missatge que arriba pels mitjans de comunicació a l'alta esfera internacional.

Segons ha dit aquest dijous durant un debat dels finalistes del premi periodístic Cirilo Rodríguez que es coneixerà divendres, aquesta batalla que es lliura a nivell de l'opinió pública internacional és "vital" per a la supervivència del règim de Bashar al-Assad i la pervivència de la revolució, i d'aquí l'afany dels dos bàndols per dirigir el missatge que arriba a l'exterior.

Aquest interès --ha explicat-- provoca que un mitjà difongui una notícia d'una massacre per bombardeig amb dotzenes de morts al país el mateix dia en què un altre publica una entrevista en que el ministre de Turisme nega una situació greu en el territori i anima a invertir allà per atreure turisme.

Marginedas ha assenyalat, en declaracions recollides per Europa Press, que els periodistes que treballen des d'una part del conflicte ja no són benvinguts i s'han convertit en un "objectiu" un cop els rebels han obert la porta a grups yihadistes que no volen una intervenció internacional.

Ara mateix --ha indicat-- es debat sobre a quins interessos obeeixen les organitzacions yihadistes més radicals: sobre aquesta qüestió, s'ha qüestionat fins a quin punt, com ha passat a Algèria, el règim pot estar infiltrant-se entre els rebels per manipular la violència i fer-la "avorrible" als ulls de l'opinió pública nacional i internacional.

A nivell general, el periodista ha alertat de les atrocitats i abusos contra els drets humans que estan perpetrant els dos bàndols, més greus encara dels comesos en conflictes recents. Es tracta d'una guerra "sense pietat" que dura tres anys i ha deixat 200.000 morts, ha lamentat.

Marginedas ha participat, com a finalista del Premi Cirilo Rodríguez, en l'última taula rodona de les VII Jornades de Periodisme de l'Associació de la Premsa de Segòvia (APS), en el campus María Zambrano de la Universidad de Valladolid, i al costat d'ell han intervingut els altres dos aspirants al guardó: Ángeles Espinosa, corresponsal de 'El País' especialitzada en el Pròxim Orient, i Javier Martín, delegat de l'agència Efe per a Israel i Palestina.

EL PERIODISTA, PART DEL CONFLICTE

Conduïts pel president de la APS, Alfredo Matesanz, els tres s'han referit a la creixent dificultat per cobrir la informació en zones de conflicte, on els periodistes ja no troben protecció en cap bàndol i els governs els neguen visats o pretenen "portar-los de la mà" quan sí els hi concedeixen.

Aquesta situació, segons Ángeles Espinosa, presenta un nou repte per als professionals, que es veuen obstaculitzats per estar amb la gent del carrer, les víctimes verdaderes de les situacions bèl·liques, i no poden explicar el drama que viuen.

Javier Martín ha advertit que els periodistes, que "mai han estat benvinguts en els conflictes", han deixat de ser testimonis per convertir-se en part d'ells, segons ha constatat al Pròxim Orient.

"Ens hem convertit en un valor. Els bàndols ens utilitzen per aconseguir pressió o per aconseguir diners i això fa la nostra professió encara més perillosa", ha subratllat el periodista.

SUPERVIVÈNCIA DEL CORRESPONSAL

Els tres han defensat la supervivència de la figura del corresponsal: per a Marginedas, el futur d'aquests professionals passa per reinventar-se i diversificar-se, de manera que treballi alhora per a diferents mitjans i que la seva informació encaixi en diferents suports.

Martín també ha reivindicat la tasca del reporter internacional, doncs "un succés no existeix si no hi ha un periodista que ho expliqui", si bé ha remarcat la necessitat de fer un periodisme menys avorrit, així com d'oferir continguts que arrenquin un sentiment per aconseguir que les empreses es gastin diners en informació internacional.

Espinosa, que ha subscrit la defensa dels seus col·legues, ha reconegut la seva preocupació pel risc que sorgeixin dos models d'informació: un amb contingut ràpid, gratuït i d'accés per a tots, i un altre car, restringit i de qualitat per a l'elit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés